Активността на пазара на луксозни имоти у нас достигна рекордни нива през 2022 година. Във второто тримесечие броят сделки в сегмента дори изпревари обемите, регистрирани през 2008 година.

В същото време цените продължават да растат, но с по-умерени темпове в сравнение с тези при масовите имоти. Покачването във високия сегмент за периода януари-ноември е с около 23 на сто на годишна база, се посочва в анализа на компанията за луксозни имоти "Юник Естейтс" (Unique Estates), оповестен днес, съобщиха от компанията.

Къде можем да си купим най-евтино жилище у нас

"Отчитаме една изключително успешна и активна 2022 г., като пазарът беше подчинен на инерцията от много силната 2021 г. Традиционно луксозният сегмент се повлиява най-слабо от икономическите промени, така че можем спокойно да кажем, че в него криза няма. Тази година донесе много трансформации, затова е важно да постъпим разумно и да помислим за спестяванията си. В България инвестицията в имот продължава да е гаранция за сигурност и стабилност", казва Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates.

По думите й очакванията за спад на цените не се оправдават, техният ръст продължава, отчасти поради нарастващата инфлация, която към октомври е 17,6 на сто. Не се сбъдват и прогнозите от края на 2021 година, че на пазара ще излезе много ново строителство, което ще доведе до пренасищане и спад в ценовите нива. Разрешителните за строеж за нови сгради през 2022 г. все още не са достигнали обемите от 2021 г. 

iStock
iStock

"В началото на лятото много инвеститори замразиха продажбите, което силно ограничи предлагането. Това създаде известна несигурност на пазара. Клиентите се обърнаха към имоти старо строителство, което обуславя техния ценови ръст. Покачването на лихвите по кредитите тепърва ще дава отражение. Какви ще бъдат реалните цени на имотите през следващата година ще разберем в началото на 2023 година", посочва Илиева.

През второто полугодие започва спад на интереса, но при по-висок процент от запитванията се достига до реална сделка.

Колко заплати са нужни за покупка на жилище в София


"Купувачите днес са по-малко на брой, но по-сигурни и мотивирани. Те търсят имот за лично ползване и са взискателни към това, което получават срещу парите си. Най-често се интересуват от апартамент с 2 или 3 спални. Все по-голяма популярност добиват умните сгради, със системи за добра енергийна ефективност. Търсят се и нови луксозни имоти в затворени комплекси. Инвестиционно настроените купувачи към момента не са активни на пазара", казва Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates.

От компанията отчитат и засилена активност в най-високия сегмент от пазара. Най-скъпата сделка за периода е за апартамент с цена от 7620 евро/кв. м на улица "Оборище" в Докторска градина. Появяват се и купувачи на т.нар. "трофейни" имоти. Тези клиенти сключват сделки за жилища, които са стояли на надпазарни цени, а днес намират реализация. 

istock
istock

"Все повече купувачи в най-високия ценови сегмент се интересуват от покупка в ранен етап на строителството. Затова е ключово за инвеститорите да предложат добри схеми на плащане, а крайните цени трябва да бъдат пазарни. Условията в момента предполагат отсяване на добрите инвеститори. Това ще елиминира риска от свръхпредлагане в този сегмент, което е предпоставка за един сигурен пазар през 2023 г.", казва Весела Илиева. 

Къде е най-изгодно да се инвестира в имот през 2023 г.

Отстъпките все още не са значим фактор на пазара, показват данните на компанията. Апартаментите се продават почти без отстъпка, като тя е по-сериозен фактор на пазара на къщи. 

Активен е пазарът на наеми във висок ценови клас, посочват още от Unique Estates. През 2022 година общият обем сделки нараства с 30 на сто спрямо миналата година. Покачват се и наемните цени – през настоящата година те са 9,21 евро/кв. м при 8,4 евро/кв. м през предходната 2021 година. От компанията отчитат дефицит в предлагането на луксозни къщи под наем – едва 10 на сто от запитванията успяват да се удовлетворят от настоящото предлагане. 

istock
istock

Очакванията на компанията за 2023 г. са за стабилен пазар без спад на цените. Нарастването ще е с ниски темпове, а клиентите, които търсят със спекулативна цел, няма да бъдат фактор на пазара в София. 

Как се промениха цените на апартаментите в София

Сънародниците ни, които разполагат със спестени средства, се разделят в две основни групи. Такива, които търсят сигурност за парите си и предпазване от инфлацията. Те и занапред ще избират имот в България – доказано стабилно вложение. Друга група са търсещите висока доходност. Те вече търсят възможности не само извън България, но и извън Европа, където инфлационните процеси са идентични с тези у нас.

Според проучването на Unique Estates през 2022 г. категорично Дубай се утвърждава като най-горещата дестинация за покупка на имот. По данни на "Bonne Apart", ексклузивен партньор на Unique Estates за района на Дубай – през 2021 г. са направени 84 000 сделки на обща стойност 75 млрд. евро.

Активното търсене и мерките, предприети от правителството за привличане на чуждестранни инвестиции, довеждат до ръст в цените на жилищните имоти в емирството - с 10 на сто в края на 2021 г., който продължава и през 2022 г. През септември 2022 г. трансакциите достигат нов рекорд от 6,6 милиарда USD, което е увеличение от 49,7 на сто спрямо същия месец на 2021 г. Трансакциите в Дубай основно включват малки апартаменти, къщи или малки парцели. Но най-голям дял - 40,6 на сто от тези сделки, са за имоти ново строителство. 

Очакванията на екипа на Unique Estates са високата доходност от 6-8 на сто от дългосрочен наем, 13 на сто - от краткосрочен, както и 20-30 на сто при препродажба, ведно с данъчните облекчения, да доведат до интересни сделки със спекулативна цел от български граждани. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg