Средните цени на жилищата в САЩ паднаха с 0,6% на годишна база през февруари 2023 г. за първи път от десетилетие, според доклад на Redfin, съобщава Mansion Global.
Междувременно средните лихви по ипотечните кредити достигнаха 7,1% тази седмица, изтласквайки още повече купувачи, се казва в доклада. Освен това продавачите са принудени да намалят офертните си цени, за да компенсират по-високите разходи по заеми, пред които са изправени купувачите.
 
В доклада се казва, че типичен дом в САЩ е продаден за средно $350 246 през четирите седмици до 26 февруари. Въпреки спада на цените, по-високите лихви увеличиха средната месечна вноска по ипотека до $2520, рекордно високо ниво, което можеше да задържи както купувачите, така и продавачите на пазара.
 
Спадът на цените на годишна база е важен крайъгълен камък, тъй не е наблюдаван, откакто жилищният пазар се възстанови след кризата с високорисковите ипотечни кредити през 2008 г.“, посочва в доклад Тейлър Мар, заместник главен икономист в Redfin.

Какво ще се случи с лихвите у нас

„Повишаването на лихвите по ипотечните кредити до 7% беше капката, която преля чашата, намалявайки търсенето на жилище и карайки продавачите да искат по-малко за дома си“, каза Мар. „Цените вероятно ще паднат още малко през следващите месеци“ .
 

istock
istock

Продавачите също са много внимателни. Броят на новите предложения на пазара е намалял с 20,3% на годишна база за период от четири седмици, което е най-големият спад за три месеца. Новите обяви са намалели във всичките 50 най-населени градски района на САЩ, като Оукланд, Калифорния регистрира най-голям спад от 45,1% на година. Следват ги Сакраменто, Калифорния и Сиатъл със спад съответно от 42,6% и 42%.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg