С 40 процента, спрямо миналата година, са поскъпнали имотите на територията на Стара Загора. Това съобщи пред Радио Стара Загора Бисер Орлов, председател на Регионалната структура на Национално сдружение "Недвижими имоти" и собственик на една от големите брокерски компании. 

"Причина за поскъпването е увеличеното търсене. А причината за по-голямото търсене пък е в несигурното време и в стремежа и желанието на българина да защити парите си", коментира Орлов. По думите му, най-предпочитани остават така наречените "тристайни апартаменти", включващи хол (всекидневна), спалня и кухня. 

Какъв имот да избера за инвестиция

Интересен момент, който се наблюдава сега на пазара е, че цената за подобни жилища с централна локация се е изравнила с тази на апартаменти, които се намират в кварталите, с изключение на "Зора"  и "Кольо Ганчев". Като причина, специалистът посочва подобрената инфраструктура, в резултат на което за клиента вече е без значение дали имотът му ще се намира в центъра или в периферията на града. 

"Купуват всякакви хора, но като че ли като профил на най-честия клиент може да се каже, че това са купувачи на възраст между 30 и 40 години, с добро образование. В повечето случаи, освен имота, решаващи за сделката се оказват и прилежащите и общите части, за които потенциалните нови собственици също искат да са в добро, дори отлично състояние",  сподели Орлов. 

istock
istock

Интересна тенденция по отношение на така наречените "градски имоти" е и фактът, че вече се търсят и големи жилища - с над 70-80 квадратни метра застроена площ. Тук, според специалиста, повишеното търсене се обяснява и с пандемията - мерките за ограничаването й са накарали хората да преоценят стойността на пространството.

Цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас вече почти се изравняват

С 40, дори с 50 процента, спрямо миналата година,  са нараснали цените и на селските имоти в близките около Стара Загора малки населени места. 

"Освен традиционните локации  северно от града - като  Борилово, Казанка, Сулица, Пъстрово и др, сега клиентите купуват и Могила, Калояновец, Християново", посочи Орлов. 

Според него да се говори за балон на цените на недвижимите имоти не само в Стара Загора, но и в България, не отговаря на истината. Защото пазарът се определя от търсенето. А търсенето в момента се дължи на редица условия – ниски лихви по депозитите, несигурност, висока инфлация и стремеж на клиента да защити от обезценяване парите си.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg