Цените на имотите ще се вдигнат догодина в рамките на 5% до 7%, тъй като пазарът се е успокоил. Това прогнозира Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

По думите му през март и април на пазара на ново жилищно строителство е имало затишие, но през следващите месеци забавянето е било компенсирано. По думите му за строителния бранш не е изгодно цените да са много високи, защото както е показала кризата през 2008 г. след рязък скок следва срив на пазара.

"Клиентите, които бяха планирали да купят имот през март-април, купиха през май и юни, а тези, които бяха планирали да купят през май и юни, също осъществиха плановете си и през летните месеци имаше голямо търсене. То компенсира паузата на пазара", коментира Шопов.

Според него причината за засиления интерес е фактът, че жилището е стока от първа необходимост. „В София продължават да идват млади хора, а и да се завръщат хора от чужбина, чиято първа мисъл е да се ориентират към покупка на жилище, защото плащането на наем е по-неизгодно от вноската по ипотечен кредит.

В големите градове има и огромен панелен сграден фонд, който е морално и технически остарял, околната среда не е привлекателна и всеки, който може да си го позволи, сменя жилището си в такава сграда с ново строителство, а това увеличава още повече броя на клиентите. От 30 години сме в ситуация, при която търсенето изпреварва предлагането, поради което и цените на жилищата растат“, отбеляза Шопов.

istock
istock

По данни на асоциацията през последните 20 години цените на жилищата в София са нараснали със 140%, или 7 на сто на година, което според него е нормален ръст. Профилът на купувачите се е променил не заради коронавируса, а с оглед повишаването на благосъстоянието на хората, смята Шопов.

Не очакват спад в цените на имотите догодина

„Те вече имат претенции каква да е средата около кооперацията, интересуват се дали има инфраструктура, детски градини, ще бъде ли озеленено наоколо, как ще се поддържа сградата, след като се нанесат, какъв е изгледът“, каза Шопов.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg