Софийският жилищен пазар изпраща една динамична година, която започна с изключително голяма активност, последвана от близо двумесечна пауза през пролетта и след това летни и есенни месеци, в които клиентите като че ли бяха решили да наваксат загубеното време и да сключат за 10 месеца сделки, колкото обичайно се сключват за 12, коментираха от компания за недвижими имоти.

При позитивен сценарий и успешно справяне с корона кризата, според компанията, можем да очакваме активен пазар и стабилни цени и през 2021 г.

При по-лош сценарий може да се очаква намален обем от сделки, но до спад в цените едва ли ще се стигне в рамките на следващата година.

Какви са наемите на жилища в държавите в Европа


Данните на Агенцията по вписванията показват, че за деветмесечието в София са се сключили със 7.8 на сто по-малко сделки от тези през същия период на 2019 г. при 17 на сто регистриран спад през второто тримесечие в резултат на въведените ограничения.

istock
istock

Към момента пазарът остава активен, показват наблюденията на компанията. През 2020 г. софийският имотен пазар остана стабилен и без съществени изменения в цените. Новото строителство не е спряло, а това е дало нужното доверие на купувачите и ги стимулира да продължат да залагат предимно на ново строителство в търсенето на нов дом.

След като през първото тримесечие на 2020 г. ценовите ръстове са се ускорили, а средната цена в София е подминала границата от 1 100 евро/кв.м, през второто тримесечие тя се е върнала на нива от около 1 080 евро/кв.м, около които се беше задържала в предходните няколко години, показват данни на компанията на база реално сключени сделки.

Търсят се все повече къщи на село

През третото тримесечие средната цена на жилищата в столицата е 1 115 евро и така се върна близо до постигнатите в началото на годината нива от 1 120 евро/кв.м. Така цените в София не само, че не са отбелязали спад през 2020 г., но към третото тримесечие отчитат ръст от 2.5 на сто спрямо 3-тото тримесечие на 2019 г.

Средната обща цена на купените апартаменти също расте и достига 97 200 евро при 90 700 евро за 2019 г. Това се дължи най-вече на промяната в параметрите на закупените жилища и търсенето на по-голяма жилищна площ, коментират от компанията.

istock
istock

Според данните на Агенцията по вписванията през 3-тото тримесечие на 2020 г. в София са вписани 6 969 имотни продажби при 6 874 за същия период на 2019 г., което е ръст от около 1.4 на сто на годишна база.

Богаташите се втурнаха да купуват провинциални имоти

Данните на компанията показват спад от 5 на сто на сделките в София за периода януари - ноември 2020 спрямо същия период на миналата година.

При задълбочаващата се криза вероятно 2020 г. ще завърши с около 5 на сто по-малко продажби на жилища в столицата, прогнозират от компанията.

По показател "ипотечни кредити" имотите в момента са най-достъпни за цялата история на жилищното кредитиране в България, тъй като в момента лихвените проценти по кредитите са на исторически най-ниските си нива под 3 на сто за цялата 2020 г., коментират от компанията и допълват, че търсенето на жилищни кредити през годината се е запазило и дори се е увеличило

istock
istock

От компанията отчитат най-голяма активност в традиционно предпочитаните квартали като "Витоша", "Манастирски ливади", "Кръстова вада", "Дианабад", централните части на София, включително широк център - "Зона Б-5", Б-18, "Банишора". След пускането на третата линия на метрото се засили интересът към райони, през които то преминава.

Продават къща от 7 квадрата за 77 777 евро

През 3-тото тримесечие на 2020 г. делът на закупените 2-стайни жилища е 40 на сто, на тристайните - 55 на сто, а на 4-стайните - 5 на сто.

През последните месеци тристайните жилища са по-търсени и имат по-голям дял от двустайните, които винаги са били половината и повече от половината от закупените жилища в София.

Според компанията вероятно това е пряко следствие от пандемията и от променения начин на живот, при който се изисква повече жилищно пространство, за да се чувстваме комфортно.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg