Повишава се интересът за позициониране на магазини на главни търговски улици. Това е нова тенденция, следствие на пандемията, при която малки местни търговци се местят от търговски центрове към локации на търговска улица. Това показва анализ на Colliers.

По данни на компанията търговските улици в София запазват стабилни нива на заетост и нови откривания в края на 2020 г., а бул. "Витоша" бележи лек спад в свободните площи за първото полугодие от почти 9 процента на 7,5 процента.

През период предлагането на търговски площи се запазва при размер от 390 660 кв. м. Нивата на предлагане в търговските паркове се задържат на 66 200 кв. м. Наетите площи в търговските центрове в столицата достигна 10 500 кв. м., а обемът усвоени площи в парковете е 3 250 кв. м.

Наемните нива остават без промяна. Прогнозата е до края на 2021 г. да бъдат отворени обекти на площ от над 10 000 кв. м. в София, а наемните нива да останат без промяна.

Увеличават се и свободните офис площи. През първото полугодие на 2021 г. предлагането на офис площи в София записва ръст от 4%, като общата квадратура достига 2,5 млн. кв. м. Нивата на свободните площи нарастват с 3% за първите шест месеца на 2021 г. и достигат 16%, като този ръст се дължи най-вече на добавеното ново предлагане.

Брутно наетите площи, т.е. всички транзакции, за първото полугодие на 2021 г. са 70 330 кв.м., което е с 6% по-високо като стойност от първото полугодие на 2019 г.

istock
istock

Нетните усвоени площи при офиси клас А, B и C възлизат на около 25 700 кв.м. През разглежданият период 39% от брутно наетите площи се дължат на релокации, 37% на подновявания на договори, 10% - наемане на площи на етап "в строеж", 10% - на експанзия на вече присъстващи фирми и 4% са договорени от нови за пазара компании. Основните сектори, двигатели на търсенето, са: ИТ и аутсорсинг (73%), професионални услуги (11%) и търговия (8%).

Фирмите в София освобождават офиси

Средните офертни наемни нива (без ДДС) се заддържат, а именно за офиси клас А те са 14 евро на кв.м. - идеален център, 12.5 евро на кв.м. - за широк център и 12 евро на кв.м. - за периферни зони.

През втората половина на годината се очаква плавно увеличаване на дела на служителите в офисите, като това ще зависи от сектора, глобалните или регионалните корпоративни политики.

istock
istock

Компаниите от аутсорсинг индустрията ще останат с най-висока активност на пазара на офиси, като освен в столицата се очакват да продължават да разширяват присъствието си и в регионалните градове.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg