Цените на имотите във са на исторически връх, а броят на купувачите значително надвишава този на наличните имоти, предава Bloomberg. Търсят се все повече големи жилища със стая за офис.

Много служители вече не са закотвени в центровете на града, а предпочитат да живеят в покрайнините.

Средните офертни цени във Великобритания за първи път са преминали прага от 350 хил. паунда (460 хил. долара) след повишение на цените с 1,7% на месечна база през март, което е най-голямото за третия месец на годината от 2004 г. насам.

Всички части на страната с изключение на Лондон и Шотландия са отчели повишение на цените с над 10% през последната една година.

Ръстът е движен от влошаването на недостига на жилища за продажба. Този месец на пазара е имало над два пъти повече купувачи, отколкото продавачи, най-голямото разминаване. Безпрецедентните 22% от жилищата за продажба намират купувачи за една седмица.

Рекордни цени на жилищата във Великобритания

„Всички сектори на пазара преминават през много силен ръст и очакваме силният пазар да продължи, докато не се комбинират икономически сили, за да се уравновеси търсенето и предлагането“, коментира Тим Банистър, ръководител на имотните данни в Rightmove.

istock
istock

Той обаче предупреди, че трудностите пред икономиката „вероятно ще успокоят пазара“ през второто полугодие на 2022 г. Това включва повишаването на лихвите и задълбочаването на кризата с разходите за живот на фона на ускоряващата се инфлация.

Как ще бъде засегнат жилищният пазар от „отвратителната и опустошителна“ война в Украйна, все още не е ясно, допълва сайтът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg