Украинските бежанци вече влияят на пазара за наемане на недвижими имоти във Варна, каза за БТА председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев.

Според него, не е изключено те да допринесат и за допълнителното раздвижване на покупко-продажбите. Ганев допълни, че тези, които искат да наемат жилище, обикновено търсят луксозни имоти, оборудвани с всичко необходимо. Проблемът е, че пристигналите у нас не винаги остават за дълго, което пък кара наемодателите да проявяват предпазливост.

Компания за имоти премахва такси и комисиони при наемите за бежанци от Украйна

Миналата 2021 година беше може би най-силната за последните 12-13 години като сделки с имоти, допълни Ганев. Според него Варна е сред градовете, където има най-голям ръст на сключените сделки. Той посочи, че реализираните покупко-продажби са били 15 600, като около 30 на сто са реализирани с някакво кредитиране. Ръстът на сделките е с 25 процента в сравнение с предходната 2020 г. Започнатото ново строителство в крайморския град през 2021 г. е 380 000 квадратни метра на база разгърната застроена площ.

istock
istock

Заради инфлацията мнозина търсят възможности да защитят своите спестявания чрез придобиване на различни активи, обясни Ганев. Според него това е една от основните причини хората да се насочват към купуване на недвижими имоти. Този фактор – инфлацията, дава основание да се очаква, че и тази година също ще бъде силна откъм реализация на покупко-продажби, въпреки всички други негативни макроикономически и политически тенденции, бе позицията на експерта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg