Западноевропейският капитал, по-специално германските и британските фондове, е най-активен и допринася за около 50% от целия обем на инвестициите в имоти през първото тримесечие на 2021 г. за региона на Централна и Източна Европа, показва анализ на Colliers, 

Кевин Търпин, регионален директор "Проучвания" ЦИЕ, обяснява: "Тъй като пандемията продължава да оказва влияние върху капиталовите пазари, инвестиционните потоци в ЦИЕ са намалели с почти 48% в сравнение с първото тримесечие на 2020 г. и възлизат на около 2 млрд. евро.

Въпреки бавния старт, понастоящем считаме, че обемите в ЦИЕ в края на 2021 г. ще се ускорят и ще достигнат нива, подобни на тези през 2020 г., от около 10 млрд. евро. По предварителни оценки обемите в Европа, Близкия изток и Африка ще намалеят с около 32% на годишна база".

Полша заема около 65% от целия обем на ЦИЕ, следвана от Чешката република и Унгария съответно с 14% и 11%.

Офисите представляват 50% от всички транзакции, следвани от сектора на индустриални и логистични площи (28%) и търговията на дребно (11%). Цените като цяло остават относително стабилни. През годината се очаква по-нататъшно свиване на цените в индустриалния и логистичен сектор, което зависи от активността по сключване на сделки, и от наличността на продукт.

Всички държави в региона отбелязват спад на обемите на годишна база в сравнение с първото тримесечие на 2020 г., с изключение на Унгария, и 2019 г., с изключение на Полша. Въпреки по-слабото начало, нагласите на инвеститорите предполагат силен ръст на активността през второто полугодие, при условие, че има напредък в борбата с пандемията и повече възможности за пътувания.

istock
istock

Регистрира се слабо движение на доходността на първокласните имоти, главно поради продължаващата липса на данни за сделки, които да подкрепят по-нататъшни промени. "Ние все още вярваме, че макар и някои размествания да са неизбежни, основните, добре представящи се активи би трябвало да задържат нива, с по-голям натиск върху вторичния продукт. Поради големия интерес на инвеститорите към логистичните имоти, очакваме да наблюдаваме по-нататъшно свиване на доходността в този клас активи", допълва Кевин Търпин.

5 причини да инвестираме в Airbnb имот сега

През първото тримесечие на 2021 г. доминираща роля имат фондовете от Западна и Северна Европа, на които се падат 50% от обема, като капиталите идват основно от Великобритания и Германия. Вътрешните инвеститори на ЦИЕ, състоящи се основно от полски, чешки и унгарски капитал, също са много активни, особено на собствените си пазари.

Докато ограниченията за пътуване поставят под въпрос способността да се разглеждат възможности и водят до намаляване на обемите на инвестиции, капитали от Сингапур и Южна Африка успяват да се разгърнат.
 

pixabay.com
pixabay.com

При условие че пандемията бъде овладяна и позволи на икономиките да функционират с по-малко ограничения, се очаква страните от ЦИЕ да започнат да се възстановяват през 2021 и 2022 г. със среден темп от около 4,3 % годишно. Перспективите за растеж на продажбите на дребно се надяваме да донесат така необходимия позитивизъм на търговците и на сектора на недвижимите имоти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg