Нови изисквания към новостроящите сгради въвежда регионалното министерство с промени н Наредбата за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия на сградите и съоръженията, качена за обществено обсъждане.

Според тях „за всяко жилище поне един балкон/лоджия/тераса се проектират с минимална светла широчина 150 сm и светла дължина 150 сm“, пише в наредбата.

Изменението се налага, защото при прилагането на наредбата е констатирано, че някои от текстовете са неточни, непълни, неясни и водят до двусмислено тълкуване или до излишна административна тежест.

При балконите/лоджиите изискваните минимални размери 150/150 cm може да се осигурят и чрез предвиждане на възможност за частично използване на вътрешното пространство (врата с две крила, плъзгаща се врата и др.), пише още в промените.

Друга промяна предвижда рампите за детски и инвалидни колички да са с отопляема повърхност, ако водят към сгради или се намират в подлези, надлези и метростанции. За другите места няма такова изискване, защото нямало възможност за осигуряване на такова техническо решение в условията на градската среда.

Новите изисквания в наредбата важат за инвестиционни проекти, за които производството по одобряване и издаване на разрешение за строеж започва след влизането в сила на промените в наредбата. Това означава, че вече започнатите или готови строежи няма да бъдат засегнати от измененията.

istock
istock

Друга наредба, отново на регионалното министерство, се определя размерът на паркомястото за една кола в блока. То не може да бъде по-малко от 2,75 м ширина и 5,50 м дължина, височината е не по-малка от 2,40 м. Дава се и възможност за изграждане на подземни паркинги на два етажа в блоковете.

Нови изисквания към жилищата ще ги оскъпят

Друга промяна предвижда всяко пето място за паркиране в новостроящи се обществени сгради и такива със смесено предназначение да бъде с монтирано зарядно за електроавтомобили. Изискването ще е валидно за изграждащите се сгради, към които се предвижда да има надземна или подземна автоматизирана паркинг система, които имат минимум 10 паркоместа.

От предвидените зарядни точки една трябва да е с голяма мощност и да дава възможност за пренос на електроенергия към електрически превозни средства с мощност по-голяма от 22 kW, пише в наредбата. Втора зарядна точка трябва да е с мощност до 3,7 kW, а останалите - с нормална мощност на точките, с възможност за пренос на електроенергия към коли на ток с мощност, по-малка от или равна на 22 kW, но по-голяма от 3,7 kW.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg