Увеличението на разходите за поддръжка и лихвените проценти се отрази на продажбата на вили във Финландия, което доведе до по-спокоен пазар тази година в сравнение с предходните. Това заяви Туомас Вилямаа, главен изпълнителен директор на Асоциацията на агентите по недвижими имоти, пред Helsinki Times. Според него продажбите на ваканционни жилища в Южно Саво и Лапландия остават на същото ниво от миналата година.

„Според службата за мониторинг на цените на Асоциацията на агентите за недвижими имоти средната цена на селските къщи се е увеличила от около 110 000 евро през 2019 г. до около 129 000 евро след пандемията. Нивото на цените на пазара на селски къщи все още е стабилно, но броят на сделките е относително по-нисък“, отбелязва Вилямаа.

За колко се продават луксозни вили в ски курортите

„Продажбите вероятно ще се увеличат през май и юни, тъй като перспективите за бъдещето стават по-ясни. За тези, които търсят вила или ваканционен дом, е важно да правят оферти, ако искат да участват в преговорите за закупуване на недвижим имот“, припомня Вилямаа.
 
Средните цени на ваканционните жилища във Финландия са се повишили след пандемията и миналата година средната цена достигна €126 000. При сравняване на дългосрочния период от 2012 г. до 2023 г. средните цени на ваканционните жилища остават относително стабилни, вариращи от €106 000 до €129 000.

istock
istock

За сделки с вили, извършени през януари-април тази година, средната цена беше €128 000. През същия период на миналата година общата цена на продажбите на вили беше най-висока в Лапландия (13,1 милиона евро), където ски курортите привличат купувачи.

Следващите по големина региони са Уусимаа, Северна Остроботния, Югозападна Финландия и Пирканмаа. До април тази година общата стойност на транзакциите остава най-висока в Лапландия (10 милиона евро), следвана от Северна Остроботния, Югозападна Финландия, Уусимаа и Южно Саво.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg