Заплатите в Сърбия са три пъти по-ниски в сравнение с Чехия, а в Румъния и България са наполовина, което също би помогнало за привличане на инвеститори, коментира Андрю Пиърсън, консултант по недвижими имоти в JLL.

Това е една от причините логистичните и складови компании да ускоряват плановете за разширяване в Югоизточна Европа, където се очаква бизнесът да процъфтява, тъй като пандемията стимулира производителите да преместват операциите си в близост до основните пазари, пише Ройтерс.

Установяването в страните от ЕС България и Румъния и съседката им Сърбия е интересно за много компании, тъй като там по-евтино и по-лесно да се стартират проекти, казват служители на компанията и анализатори. Държавите разполагат и с квалифицирани кадри, което допълнително отвлича вниманието от традиционни пазари в региона като Чехия.
 
Подобрените пътища и друга инфраструктура в тези държави и Brexit, както и променящите се отношения с Китай, допълнително подобряват перспективите пред страните от Югоизточна Европа. Още повече, че разходите за труд в Китай и Румъния например вече са съизмерими.
 
Чуждестранните инвеститори също са привлечени от доходността на индустриалните и логистични имоти, която през 2020 г. се движи между 8% и 10% за Румъния и България и 5-7% в Полша, Чехия, Словакия и Унгария, казва консултантската компания Colliers. За сравнение, доходността е 4-5% в Германия и Франция.

istock
istock

Централна Европа остава привлекателна за търговците на дребно и складовия бизнес поради близостта до по-големи пазари като Германия. Растежът на онлайн търговците на дребно, като румънската компания eMAG, също помага за увеличаване на търсенето на складове.

Наемите у нас двойни на тези в Полша

Полша и Чехия представляват най-големите пазари в индустриалния и логистичен складов сектор в Централна и Източна Европа със складови площи, еквивалентни на около 1300 футболни игрища. Пазарите в Югоизточна Европа обаче растат с по-бързи темпове и стопяват разликата. Това подтиква строителната компания CTP да се разшири в региона.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg