Малък процент – между 7-10 % на хора, които търсят ипотечен кредит, но не целеви, тоест ипотекират собствения си имот и теглят ипотечен кредит, най-често за да погасят задължения, натрупани през предишни години не само към кредитни и некредитни институции, но и към ютилити компании. Това каза от „КредитЦентър” Тихомир Тошев, цитиран от агенция Фокус.

Проучванията на ипотечния пазар показват, че през летния сезон се наблюдава известна активизация в търсенето на кредити. Активността, която започна някъде от месец май по отношение на жилищното кредитиране, се запази.

Това е малко нетипично, защото преди кризата, общо взето, юли и август бяха по-спокойни месеци по отношение на кредитирането, хората отделяха повече време за отпуските и почивката. В момента се търси кредитиране основно с цел покупка на имот, уточни шефът на „КредитЦентър”.

Напоследък се наблюдава и друга тенденция – хора, които ипотекират собственото си жилище и вземат нецелеви кредит с цел покупка на парцел и строителство на собствена къща.

Хората в момента харчат и ползват заемен ресурс само за неща, които са наистина необходими. Покупката на жилище е нещо, което им решава важен за тях проблем, снабдява ги със собствен дом.

Виждаме, че в момента се връщат и част от хората, които живеят под наем, при които разходът за месечния наем и евентуалната вноска по кредата са почти равни. Тези хора предпочитат да закупят жилище в момента, но покупката на по-скъпо обзавеждане, техника с кредит в момента се прави по-рядко и предпазливо от страна на кредитополучателите, каза Тихомир Тошев.