Европейската инвестиционна банка отпуска общо 110 млн евро за Малките и средните предприятия. Кредитната линия се дава на УниКредит за финансиране на инвестиционни проекти.

УниКредит Булбанк получава 60 млн. евро от нея, а Уникредит Лизинг – 50 млн. евро.„Договорите, които подписваме сега са продължение на успешното сътрудничество с УниКредит Булбанк и УниКредит Лизинг.

Предходните 5 кредитни линии бяха на обща стойност от 200 млн. евро към банката и 80 млн. евро към лизинговото дружество,“ коментира Майкъл О'Халоран, началник на отдел „Бълагрия Румъния и Кипър“ в ЕИБ.

Кредитите по настоящата линия ще бъдат отпускани за срок от 2 до 10 години, а при по-големи инфраструктурни проекти - и до 15 години. Финансираните проекти следва да бъдат реализирани за най-много три години, като за общини и публични предприятия този срок е 5 години.

Заемите ще се дават с отстъпка от около 0.5 проценти пункта спрямо обичайните лихвени нива.„Предоставянето на допълнителни възможности за финансиране на малките и средни фирми при преференциални условия е изключително важно за развитието на българската икономика, “ счита Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

По думите му фирмите с добър бизнес имат нужда от кредити и вече не цената на заемите е толкова важна, защото тя в някои случаи е по-ниска отколкото преди кризата. При настоящите условия е по-важно за бизнеса да бъде осигурен достъп до средства.

УниКредит Лизинг ще използва кредитната линия от 50 млн. евро за финансиране на малки и средни предприятия с под 250 служители.

Секторите, които могат да се възползват от по-добрите условия са енергетика, опазване на околната среда, инфраструктура, бизнес развитие, индустрия, туризъм, услуги, промишленост и др.

Средствата, предоставени от ЕИБ, няма да могат да се използват за придобиване на определени леки автомобили и луксозни активи, като например яхти.