На фона на щедрите предизборни обещания за данъчни облекчения за младите семейства Националната агенция за приходите (НАП) вчера напомни, че и в момента двойките на възраст до 35 години, които имат жилищен заем, могат да намалят разходите си.

Според НАП годишно около 5500 семейства ползват облекчението. Реверансът на държавата се изразява в това, че лихвите, платени през годината по заема, се приспадат от доходите и така се намалява дължимият данък. По данни на приходната агенция за предната година благодарение на облекчението младите двойки са платили общо около 1.5 млн. лева по-малко данъци.

Бройката на ползващите се от отстъпката е сравнително малка, защото има редица ограничения. Например едно от изискванията е младите да са сключили граждански брак. Друго условие е заемът да е за първо жилище. Освен това кредитът може да е и за по-големи суми, но облекчението се дава само за лихвите, платени за до 100 000 лева от дълга.

Логиката е, че ако едно младо семейство си купува гарсониера, а друго има 200 000 лева ипотека за мезонет, без ограничението второто би получило много по-голяма данъчна преференция.

НАП припомня, че само единият в семейството може да намали данъка си и той трябва да декларира писмено, че партньорът му няма да се възползва. Това се прави при подаването на годишната данъчна декларация, към която се прилага и удостоверение от банката кредитор за размера на направените през годината лихвени плащания по първите 100 000 лева от главницата на жилищния заем.

В последните седмици валят оферти към избирателите с най-разнообразни облекчения, като особено настъпателна е БСП. Лидерката на социалистите Корнелия Нинова обещава опрощаване на лихвите, които плащат младите семейства с жилищни заеми.

Подробности на този етап няма, но със сигурност мярка, при която държавата плаща на банките лихвите вместо кредитополучателите, би притеснила всеки финансов министър, който се грижи за бюджета. Нинова обясни, че банките печелят много и тя би пробвала да ги убеди и те да направят някакви намаления на лихвите.

Вижте още: 

Учредяване на ипотека 

Всяка втора ипотека - за първо жилище 

Държавата връща данъците на младите с ипотека