България е страната, в която банковите карти навлизат с най-голям темп на Балканите. Въпреки това преобладаващият начин на разплащане остава кешът, сочи проучване на “Мастъркард”.

Според данните над 60 на сто всички наши картодържатели биха предпочели да платят в брой дори и когато става въпрос за по-големи суми. Процентът нараства още повече, когато става въпрос за плащания до 20 лева. Тогава 91 процента от българите категорично избират банкнотите пред плащането с карта. Това е най-високият процент за цяла Източна Европа, става ясно от проучването. За сравнение в държави като Румъния и Турция процентът е значително по-нисък (35% за Румъния и 29 на сто за Турция).

Данните сочат още, че средната трансакция у нас при разплащания с дебитна карта е 136 лева, а с кредитна - 241 лева.

Само 1 на сто от нашенци използват своята кредитна карта всеки ден. При дебитните карти ситуацията е почти същата - едва 4% от картодържателите използват пластиката си всекидневно.

Според актуалните данни у нас има близо 5,5 милиона активни дебитни и кредитни карти. Най-голям е броят на действащите дебитни карти “Маестро”, които наброяват 4 милиона. Близо 500 000 са пластиките с логото на “Мастъркард”. Българите използват “пластмасовите пари” най-често за закупуване на храна и дрехи.

Въпреки изобилието от пластики, както и увеличаващите се начини за директно плащане с карта, нашенците си остават традиционалисти. Повечето българи отбягват да държат пари в картите си и предпочитат да ги изтеглят максимално бързо веднага след като ги получат по банков път.

Според Мануел Алексе, представител на “Мастъркард” за Балканите, причината за тази тенденция е ниското ниво на комуникация между банките и техните клиенти.

“Комуникацията с клиента трябва да се развива, защото повечето клиенти, ако ги попитате каква карта имат в джоба си, няма да знаят. Ще ви кажат, че имат банкова карта, но не знаят точно с каква разполагат и не познават всичките възможности, които тя им предлага”, смята Алексе.

Друга причина, поради която българинът не държи пари в картата си, е страхът да не бъде измамен и парите му да бъдат източени. Според Васил Димитров, експерт по картови разплащания в Банка ДСК, основният проблем у нас е, че малко хора са информирани до каква степен и кои карти са защитени от крадци и така нареченото “източване”.

Повече от половината картодържатели в България смятат, че пазаруването през интернет е опасно.

Въпреки че бием Балканите по всекидневно използване на глобалната мрежа (90% от картодържателите влизат всеки ден в интернет), у нас е най-ниският процент на покупки онлайн. Едва 33% от българите, които притежават банкова карта, купуват от интернет търговци.