Европейската инвестиционна банка и СИБАНК отчетоха 7 пъти по-бързо усвояване на бизнес кредитите по време на официалното подписване днес на четвъртото поред споразумение на стойност 50 млн. евро в подкрепа на малките и средни предприятия (МСП). 

При 25 млн. евро, раздадени за близо 35 месеца през 2009 г., ресурсът от 50 млн. евро, отпуснат в края на 2013 г., е бил усвоен за по-малко от 5 месеца. 

„Нашите очаквания са, че подписаната днес кредитна линия ще бъде раздадена още по-бързо“, коментира Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК. 

По време на церемонията министърът на финансите Петър Чобанов подчерта, че партньорството между ЕИБ и търговските банки играе ключова роля за възстановяването на бизнеса и кредитирането у нас. 

От своя страна Дитмар Думлих, отговарящ за България, Румъния и Кипър в ЕИБ, увери че това партньорство е дългосрочно и те ще продължат да подпомагат малкия и среден бизнес в Бълагария. От 2009 г. досега, подкрепените бизнес проекти са на обща стойност над 110 млн. евро. 

Отпуснатите кредити за 2013 г. като обем и брой са с 3 пъти повече в сравнение с тези през 2012 г. Средният размер на кредитите, отпуснати с ресурс на ЕИБ, е 215 000 евро. 

Съотношението на броя кредити от началото на сътрудничеството между СИБАНК и ЕИБ според целта на тяхното отпускане е 60% за кредити за оборотни нужди към 40% за инвестиционни средства. 

Най-голям обем финансиране има в секторите земеделие, производство и услуги. Партньорството между СИБАНК и ЕИБ стартира в края на 2008 г. с кредитна линия за 25 млн. евро. 

Споразумението дава възможност на СИБАНК да финансира при по-изгодни условия инвестиционни проекти и оборотни кредити на малки, средни и междинни (с до 3000 служители) предприятия в почти всички сектори на икономиката. 

Кредитите са с преференциални лихвени нива и без такса за разглеждане на искането, а допълнително удобство е възможността от комбиниране с гаранционни инструменти. Линията може да се използва и за кредитиране на европроекти.