Средно по 800 лева кредит за лечение теглят българите, показват данни на TBI Bank предоставени на „Труд“. От финансовата институция уточняват, че това най-често са хора над 40-годишна възраст и не са редки случаите, в които използват заема за зъболекар или козметични услуги.

Около 2150 лв. пък е средният размер на кредитите за ремонт на жилището. Потребителите на такива заеми са на възраст между 35 и 55 г., казват още от банката.

Припомняме, че през май анкета сред 1100 потребители във фейсбук на страницата на TBI показа, че ако имат 1000 лв., по-голямата част от запитаните нашенци ще ги дадат, за да отидат на почивка - 25%, докато 12% биха изразходвали сумата за ремонт на банята или детската стая.

След грижата за семейната почивка и обновяването на жилището най-много отговори събра лечението на различни заболявания, включително ходенето на стоматолог - 6%, 5 на сто от анкетираните бяха желаещите да вложат парите за образование, а около 4% от хората биха дарили сума от 1000 лв., ако я имат в допълнение към бюджета си.

Анализ на банката показва, че клиентите вече не са активната страна, т.е. не търсят сами информация за нови услуги и изгодни оферти за кредити, а напротив - очакват непрекъснато да бъдат информирани за различните възможности и услуги на банката, да могат да имат достъп до финансиране и да комуникират с банката през различни канали и по всяко време. В същото време обаче хората вече имат по-голяма увереност да купуват стоки, да извършват други дейности, които изискват финансиране от страна на банките.