9 банки са заявили интерес към новия ресурс на Фонда на фондовете по Програма "Възстановяване“, съобщиха от Министерството на финансите.

Общите допълнителни средства, които Фондът на фондовете ще предостави за гаранционен лимит, възлизат на 96 милиона и 170 хил. лева.

Програма „Възстановяване“ дава възможност на компаниите да продължат да се развиват въпреки трудностите заради пандемията от Сovid-19, припомнят от Министерството на финансите.

Отпускат кредити с ниска лихва на стартиращи и социални фирми

Оттам посочват, че условията на гаранцията подсигуряват кредитите да бъдат отпускани в кратки срокове с минимална административна тежест и без необходимост от материалното им обезпечаване.

Фондът на фондовете ще поеме до 50% от кредитния риск на банките-партньори, който произтича от създадения от всяка от тях портфейл от нови кредити за малки и средни предприятия с покритие на гаранцията от 80% за всеки индивидуален кредит.

istock
istock

Компаниите, които кандидатстват, трябва да имат минимум 3-годишна история. Те имат възможност за получаване на финансиране до три милиона лева, но не повече от 70% от оборота за 2019 или 2020-а- според това коя от годините е по-благоприятна, или до лимита, определен по „де минимис“.

Създадена е възможност за договаряне на 12-месечен гратисен период и за разсрочване на плащането по главницата до 84 месеца.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg