Гръцката "Алфа Банк" А.Е. се отказва от планираното сливане с "И Еф Джи Юробанк" С.А., съобщава Ройтерс.

Това стана ясно вчера след като официален говорител на Алфа Банк обяви, че на акционерите ще бъде предложено да оттеглят вота си, одобряващ решението за сливане между двете гръцки институции. Развоят в събитията не е изненадващ, тъй като на 29 януари тази година Алфа Банк излезе с официално съобщение, че сливането трябва да бъде отложено.

Като причина беше посочено предстоящото споразумение между закъсалата Гърция и частните й кредитори. Според анализатори именно в това се крие и причината сливането между гръцките институции да пропадне окончателно.

Експозицията на Алфа Банк към гръцкия дълг е два пъти по-малка, отколкото тази на Юробанк. Според други тези Алфа Банк са се насочили към сливане с друга финансова институция, но официално обяснение засега липсва. На 15 ноември миналата година акционерите на двете институции одобриха сливането помежду си.

Новата банка трябваше да носи името Алфа Юробанк. Благодарение на сливането тя щеше да има активи за 150 млрд. евро, което би я наредило сред 25-те най-големи банки в еврозоната. У нас двете банки са представени от Алфа Банк-Клон България и Пощенска банка. Оттам казаха, че засега също не разполагат с официално становище от банките майки.