Нито една банка не иска да отпусне кредит от 90 млн. долара на държавната "Булгаргаз". Това показва справка в регистъра за обществени поръчки. 

Компанията се оказа без налични средства в началото на август, след затварянето на Корпоративна търговска банка в края на юни.

В нарушение на постановлението за концентрация на парите на държавните фирми, "Булгаргаз" държала 98% от средствата си именно в КТБ. Според отчета на дружеството там са блокирани 17 млн. лв., както и депозити на компанията.

Без достатъчно средства дружеството не може да запълни хранилището в Чирен. То пък гарантира доставките на синьо гориво през зимата, когато потреблението скача рязко. 

Още през пролетта Европейската комисия предупреди, че е възможен проблем с доставките заради конфликта между Русия и Украйна. България получава над 88% от газа си от Русия през Украйна.

Служебният министър Васил Щонов коментира, че в момента се търсят всички възможности за намиране на средства за запълването на Чирен.

С пари в брой е успяла да се сдобие обаче ТЕЦ "Марица-изток 2", чиито средства също са блокирани в КТБ. Дружеството ще получи заем от 15 млн. лева от ОББ, показва справка в регистъра за обществени поръчки. Парите ще бъдат използвани за заплати.

Заради затворената КТБ спешен заем от 8 млн. лева търсят и държавните "Мини Марица-изток".

Газът може да поскъпне

"Булгаргаз" се надява да получи свежи пари чрез увеличение на цената на природния газ от октомври. До дни дружеството ще внесе окончателното си предложение в ДКЕВР. В случай че увеличението е над 5%, това би се отразило и на цените на топлата вода и парното.