Начинът на формиране на лихвените проценти по кредити ще се обявява на сайтовете на банките. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене промени в Закона за потребителския кредит, предаде БТА.

С изменението се урежда формирането на т. нар. референтен лихвен процент, който е базата за изчисляване на плаващите лихви. В договорите се кредит обикновено е записано, че лихвата е равна на референтния процент (наричан още базисен) плюс фиксирана надбавка. Когато конюнктурата се влоши, банките вдигат именно базисния процент.

Всяка банка има право сама да определя методологията за формиране на този процент, която също ще трябва да бъде достъпна на интернет страницата на кредитора. Депутатите отхвърлиха още преди обсъжаднето в пленарна зала идеите, банките да обвързват процентите с пазарен индекс от типа на EURIBOR.

От левицата заявиха, че с промяната ще се постигне единствено малка прозрачност в дейността на банките, но интересите на потребителите ще продължават да не бъдат защитени. Както и при обсъждането на Закона за потребителския кредит, така и сега - при разискването на допълнението, Янаки Стоилов настоя да се въведе законово изискване за стандартен индекс при определяне на референтния лихвен процент.

Банките могат да определят едностранно условията по кредита, посочи депутатът от левицата. Това беше и аргументът му промените да бъдат отхвърлени.

Държавата не трябва да определя условията за определяне на методологията за формиране на референтния лихвен процент, защото говорим за пазарен принцип, репликира Мартин Димитров от Синята коалиция, който е един от вносителите на промяната.