Банките ще отказват да отпускат кредит на студент, който има и друг заем, но от 3 месеца не е плащал вноски по него. Това предвиждат промени в закона за кредитиране на студенти и докторанти.

По сега действащия закон банката може да откаже кредит, ако студентът не е обслужвал други свои задължения в период от 6 месеца. С промените в закона се променя процедурата, при която банката претендира от държавата незаплатената от студента сума по кредита.

Част от тази процедура вече ще включва издаването на изпълнителен лист в полза на трезора. При предявяване на иск относно вземането страна по делото става агенцията за приходите, а банката се конституира като трето лице.

Вземането на банката става изискуемо, ако в продължение на два семестъра получателят на кредита не предостави документ, че е редовен студент или докторант, когато бъде отстранен от висшето училище или прекъсне следването си, както и ако се прехвърли в задочна или дистанционна форма на обучение.

До момента банките са отпуснали 9500 кредита на студенти и докторанти на обща стойност над 43.980 млн. лв., сочат данните на министерството на образованието към 25 октомври.

Преобладават кредитите за обучение - от тях са се възползвали 9352-ма студенти, а общата отпусната сума е 43.339 млн. лв. Кредитите за издръжка, които се отпускат при раждане или осиновяване, са само 148 и са за 640 876 лв.