Банките в страната вече отказват да дават кредити за животновъдите, алармираха от бранша. Председател на Асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов, коментира, че банковите институции очевидно нямат доверие в правителството и отказват да кредитират животновъдите.

"Повечето финансови служители дори обясняват, че е спусната директива от централите на чуждите банки да не отпускат средства на бизнеса в България, заради лошата политическа обстановка", твърди Синапов, цитиран от Фокус.

Шефът на асоциацията на животновъдите припомни, че досега Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) е давал удостоверения на всеки един бенефициент по коя програма, с колко животни, с колко декара пасища е кандидатствал и какви субсидии има да получава.

Схемата е работила много добре през последните две-три години, а животновъдите са получавали част от субсидиите си предварително през банките, като това са плащали минимална лихва.

"За съжаление тази година фермери от цялата страна звънят в Асоциацията на животновъдите в България притеснени, защото не могат да осигурят достатъчно средства за покупката на фуражи за зимата. Защо банките отказват - никой не ни дава обяснение", каза още Синапов. По думите му това е голям проблем, защото точно сега е сезонът, в който животновъдите имат нужда от средства.

"Животновъдите трябва да заредят фуражи, слама и люцерна за зимата. Миналата година тогавашният министър на земеделието се срещна с Асоциацията на банките в България и те заедно обявиха, че средствата за отрасъл "Животновъдство" са подсигурени - и национални, и европейски. В момента ние все още нямаме яснота дали са подсигурени средствата, които да влязат в целия сектор "Животновъдство". Може би затова и банките се притесняват", поясни Бойко Синапов.

Той припомни, че миналата година по това време животновъдите получиха малка помощ по програма deminimis, а тази година и това финансиране го няма.

"Надявам се някой да реагира. В момента ни трябват средства да подготвим животните за зимата", апелира Синапов.