Банковите такси в България са неясни и непредсказуеми и се променят често без знанието на потребителите, смятат в неправителствената организация "Активни потребители".

Според експертите имало и такси, които са неоправдано високи - например комисионите, които банките удържат при плащане на такси, данъци и задължения на граждани към държавата. Оттам дадоха пример с таксата, която хората трябва да платят на банката, която обслужва МВР, ако искат да им бъде издаден международен паспорт с експресна поръчка. За превода от 200 лева, таксата е 20 лева.    

Асоциацията "Активни потребители" се обявява за повече прозрачност, яснота и съпоставимост на банковите такси.

Организацията подкрепя действията, които Европейската комисия и Европейската потребителска организация BEUC  предприемат в тази посока.

През август Мишел Барние, европейският комисар за финансовите услуги, е изпратил писмо до председателя на Комитета на европейската банкова индустрия (EBIC) Герхард Хофман, чрез което Европейската комисия възлага на EBIC незабавно да открие и приложи решения, които да гарантират правилно разбиране и съпоставимост на банковите такси в целия Европейски съюз, се посочва в съобщението.

Тази есен Европейската комисия ще организира среща, с която да даде началото на процеса, допълват от асоциацията.