Българската банка за развитие (ББР) подпомага компаниите в сектор „Преработваща промишленост“ у нас в прехода им към зелена и нисковъглеродна икономика чрез новата си програма „Енергийната ефективност на малки и средни предприятия“. Това се посочва в съобщение на Министерството на иновациите и растежа.

Причината е несигурността на енергийните пазари и последиците от пандемията от COVID-19. 

Още облекчения в програмата за безлихвени кредити

Припомня се, че като мярка за преодоляването им Министерството на иновациите и растежа – Управляващ орган на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. (ОПИК), проведе процедура за проекти „Възстановяване на малки и средни предприятия чрез подобряване на енергийната ефективност“, чийто прием приключи в края на май. Отбелязва се още, че до средата на септември 920 български компании ще преминат процедурата по договаряне на средствата по процедурата, а непосредствено след сключване на договорите фирмите ще могат да пристъпят към изпълнението на проектите си, както вчера съобщиха от Министерството на иновациите и растежа.

istock
istock

ББР създаде допълнителна възможност за участвалите в процедурата микро, малки и средни предприятия. Те ще могат да се възползват от директни кредити в размер от 100 000 лв. до 500 000 лв. С тях ще може да се покрие необходимото по ОПИК 50% съфинансиране или да бъдат извършени допълнителни дейности за подобряване на енергийната ефективност.

Удължават с две години срока за връщане на безлихвените кредити

Финансовият инструмент ще е достъпен и за компаниите, които не са били одобрени за европейските средства. Предимствата му са 100% финансиране на проекта без ДДС, възможност за отпускане на кредит още преди подписването на договор за безвъзмездна финансова помощ, както и минимални изисквания за обезпечение, предвид характера на дейностите. Компании, които вече са вложили средства за инвестиция, могат да кандидатстват за тяхното пълно възстановяване, стига разходите да са извършени след датата на подаване на проектното предложение по ОП „Иновации и конкурентоспособност“.

Програмата на ББР е на обща стойност 30 млн. лв. Целта е да се ускори въвеждането на енергоспестяващи технологии в производството, което ще доведе до намаляване на консумираната електроенергия от външни доставчици, се посочва в съобщението.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg