Отлагане на вноските по кредити до края на извънредното положение, без да се плаща наказателна лихва.

Това предвиждат текстове от Закона за мерките по време на извънредното положение, които ще бъдат гласувани днес от парламента на второ четене. Те бяха приети снощи след 8-часово заседание на народните представители от правната комисия.
 
Военни ще могат да се включат в прилагане на мерките при извънредно положение и спират коли до идване на МВР.
 

Предлагат се и текстове за ограничаване на спекулата - до 15% за надценката на стоки при търговците на едро.
 
Управляващите предвиждат също удължаване на срока до 30 юни, в който да се ползва отстъпка от 5% при внасяне на данък сгради. Същият срок се предвижда и за подаване на данъчни декларации, както и за внасяне на данък печалба за бизнеса.
 

istock
istock

В законопроекта са предвидени спиране на запорите и сроковете по висящи дела, както и удължаване на срока на валидност на личните карти и шофьорските книжки с 6 месеца.  

Депутатите приеха още сроковете, които изтичат по време на извънредното положение, се удължават с месец, считано от датата на отмяната му.

Ще удължат ли срока за плащане на данъците

От последния вариант на проектозакона отпадат наказанията за лекари, които отказват да окажат помощ на болен при епидемия.

Променят се текстовете, свързани с компенсирането на работниците и служителите при преустановяване на работа. Дава се право на здравния министър да решава със заповеди кои права да ограничава.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg