Все повече българи, нямащи възможност да изплащат вноски по кредити и сметки към монополистите, се заселват във Великобритания, за да се обявят във фалит и да вземат документ от тамошен съд. 

Това стана ясно по време на кръгла маса, организирана от КНСБ за обсъждане на 2 законопроекта за личния фалит. Единият е на партия АБВ, а другият - на Асоциацията за финансова коректност.

Според адвокати, запознати с проблема, за да фалираме оттатък Ламанша, има няколко условия.

Най-важното е човек да може да се установи и да отговори на условията за уседналост на Острова. След това завява пред съдия невъзможността си да покрива задълженията си към кредиторите и иска да започне процедура за обявяването му във фалит. В тази част на ЕС имат стари традиции и дългогодишна практика по проблема и решението на съдията излиза за няколко месеца.

Николай Островски от Асоциация „Финансова коректност“ обясни, че назначеният от британският съд синдик проучва дали цялата информация, декларирана от длъжника отговаря на истината. „Хората отиват там, защото у нас няма закон за личния фалит”, смята той. 

„За това нищо не пречи на едно физическо лице да отиде във Великобритания и да поиска започване на процедура за фалита му. Тя и решението на съда важат за всички страни от ЕС. Ако длъжникът няма имущество, задължението му автоматично отпада”, обясни Островски. По думите му много хора у нас, които не притежават нищо, непрекъснато са тормозените от кредитори и от монополисти, въпреки очевидната невъзможност да изплатят борчовете си.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров обясни, че между 100 хил. и 1 млн. души у нас са застрашени от банкрут заради непосилни кредити и високи сметки от монополистите. Той е оптимист, че до една година и България ще има свой закон за личния фалит.

Според омбудсмана на републиката Мая Манолова при подготовката на закона трябва да се отчетат интересите и на кредиторите и на физическите лица. По думите й е нужно да се внимава много с дефиниране правата на синдика, за да не се получи така, че той да профука и малкото останали активи на длъжника, с които може да се покрие част от борчовете.