80-хиляден град обяви бойкот на банките. Перничани отказаха да плащат солените такси за банкови преводи и извиха опашки в пощите. Навалицата пред гишетата им е от началото на януари.

Досега хората масово ползваха банките, за да внесат държавните такси за нови лични карти и шофьорски книжки. Отскоро обаче се изхитриха да правят преводите на двойно по-ниска цена.

За издаването на лични документи се плаща такса по държавна тарифа. За да стигнат парите до бюджета обаче, се ползва посредник, както за всяка държавна такса или глоба. Този посредник обикновено са банките. За да се внесе таксата за издаване на лична карта, банката взима за себе си такса от 3-5 лв. Още толкова трезорът взима и за шофьорска книжка, защото парите отивали по различни сметки. С пощенски запис таксите са само по 1,50 лева. Вариантът за плащане през пощата се предава от уста на уста между чакащите за нови лични документи.

Заради високите банкови такси от Българската стопанска камара предлагат всички данъци, глоби и лихви към държавата, включително и глобите на КАТ, да може да се плащат с банкови карти през ПОС терминали, както се пазарува в магазините и бензиностанциите.

Идеята е всяка служба, която събира пари от граждани и фирми, да се обзаведе с устройствата, за да може плащането да става с дебитна или кредитна карта. Въпросът е обаче дали таксата за плащане през ПОС терминал, която е в пъти по-малка от банковите такси за преводи, ще бъде поета от съответната държавна институция или от самите граждани. Но при всички случаи вече се обмисля вариант да бъдат сключени договори с банките, които да осигурят необходимия брой устройства за плащане. Банките обаче ще трябва да предложат по-изгодни условия заради размера на сумите, които ще минават през тях.