Кредитите в евро, които са по-големи от 1 млн. лв., са се увеличили рязко през последните три месеца, показва статистиката на БНБ.

Въпреки кризата и дефицитът на пари, който гони по-голямата част от родните фирми, някои са успели да се уредят с тлъстите финансови инжекции. Общата сума на всички раздадени „милионни“ кредити е близо 325 млн. евро, като парите са били раздадени само в рамките на трите месеца юли, август и септември.

Средният размер на финансовата инжекция е

2,4 млн. евро

През последната година банките отпускаха по около 100 млн. евро от „милионните“ заеми в рамките на три месеца. В най-новата статистика обаче се вижда директно изстрелване на тази дейност, като раздадените заеми сега са над три пъти повече от обичайното.

Данните показват, че средният размер на всяка една от тези мощни финансови инжекции се е равнявал на близо 2,4 млн. евро. Това е безпрецедентно високо ниво, което продължава да расте.

Всъщност броят на самите кредити над 1 млн. лв. намалява, но размерът им продължава да се увеличава. Всичките „милионни“ кредити в евро към момента са 3908, което е с 39 по-малко, отколкото са били в края на юни. Въпреки това обаче средният размер на един такъв кредит тогава е бил 2,3 млн евро.

Банките са давали най-много от тлъстите кредити на фирмите, които се занимават с търговия, преработваща дейност и строителство. Чак след това се нареждат брокерските фирми за имоти.

Заемите в левове не са така  атрактивни. Интересно е да се отбележи, че тази тенденция се открива само при заемите в евро, които са и най-многобройните „милионни“ кредити. Бизнес заемите на стойност над милион във левове са само 1011, тоест около 4 пъти по-малко от тези в евро. Общата им стойност пък е едва 3,3 млрд. лв., докато евровите са 6 пъти повече. Всъщност „милионните“ кредити в евро са се раздавали в пъти по-бързо, отколкото останалите. Докато

общото кредитиране се увеличи едва-едва с 1,7%

за последната една година, въпросните заеми отбелязаха значителен ръст от 6%. Всъщност заемите над 1 млн. лв. представляват доста солидна част от всички бизнес кредити у нас – около 72% от общата сума раздадени борчове.