Поредни данни потвърждават, че българите наистина "развързват кесиите" и потреблението е във възход.

Хората купуват на изплащане по-качествена и по-скъпа техника и обзавеждане, като 6 от 10-те най-търсени стоки са с по-висока средна цена в сравнение с първото полугодие на миналата година, показва проучване на дружеството за бързи кредити БНП Париба Лични финанси. 

Най-търсените телевизори вече са на цена 1000-1500 лв. - два пъти по-висока от м.г. Хората предпочитат 43-инчови, Ultra HD телевизори с мощни четири ядрени процесори и връзка с интернет. Това им позволява директно гледане от YouTube или платформи за видео стрийминг, разглеждане на интернет страници, онлайн игри.

Двойно по-скъпи са и лаптопите, купувани на изплащане - цени са около 1050-1100 лв. Те са с последно поколение процесор, мощни видеокарти и SSD дискове, които осигуряват бърза работа на системата. Най-активните купувачи са архитекти и дизайнери, но също и гейминг почитатели, посочват анализаторите.

Смартфоните пък задминаха телевизорите и вече са най-търсената стока на изплащане. Най-търсени са моделите от среден клас с цена 450-500 лв., с 5.5" HD дисплей и операционна система Android. 

В Топ 10 влязоха климатиците. Предпочитани са уредите с цени около 1000 лева. 

Купувачите вдигат летвата и за готварските печки, като са склонни да дават по 700 - 800 лева, с над 300 лева повече отпреди година. По-скъпите уреди са с по-енергоспестяващи и с повече функции.