Българската банка за развитие (ББР) стартира нова инициатива за финансиране на бизнеса в партньорство с търговските банки. ББР ще споделя до 50% от риска по отпуснатите кредити. 

Вече са подписани рамкови договори с Алианц Банк, Българо-американска кредитна банка, Интернешънъл Асет Банк, Д Банк, Обединена българска банка, Централна кооперативна банка и Юробанк България. Очаква се към програмата за синдикирани заеми да се присъединят и други банки.

Инициативата е насочена към юридически лица с частна, общинска или държавна собственост, еднолични търговци, частни земеделски производители, общини. Целта й е да мобилизира значителни ресурси за проекти на българския бизнес, които ще увеличат неговата конкурентоспособност, административния капацитет и експортния му потенциал.

ББР и банките партньори по тази инициатива не са ограничени с предварително зададени параметри за бъдещото съфинансиране и запазват своята автономност при вземането на решения, свързани с кредитния процес. 

Програмата позволява да се включат и други банки, както и чуждестранни финансови институции или техни клонове, опериращи в България, като кредитори по конкретен синдикиран заем.

ББР в партньорство с търговските банки ще осигурява и финансиране по европейски програми и за реализация на проекти по фондовете на ЕС.