Плащането с банкови чекове в Европа става все по-голяма рядкост, тъй като тези операции все по-често се извършват с кредитни карти. Има все пак някои изключения, например във Франция, показват статистически данни на Европейската централна
банка (ЕЦБ), цитирани от Франс прес.

В целия Европейски съюз броят на трансакциите с чекове е намалял с над 7,9 процента през 2009 година, посочва ЕЦБ. Тези данни са признак за продължаващото изчезване на употребата на този платежен инструмент - процес, който се е ускорил миналата година, според банката.

Чековете вече почти напълно са изчезнали в Германия, Белгия, Швеция и всички страни от Източна Европа, където представляват по-малко от една трансакция на хиляда.

Франция се отличава с 19,1 процента плащания  с чекове (-2,8 на сто през 2009 година). Само в Кипър и  Малта тези трансакции са повече - съответно 27,4 и 38,8 процента от плащанията.

Тъкмо обратното - плащанията с карта са се увеличили с 6,8 процента през 2009 година. Шампиони по употреба на банкови карти са Швеция, Португалия и Дания - 60 процента и повече плащания. Във Франция плащанията с банкова карта са 40 на сто от трансакциите.

Общо 726 милиона банкови карти са били в обращение миналата година в ЕС, което представлява по 1,45 карта на всеки европеец.