Oт 5000 до 50 000 лева кредит могат да получат собствениците на малък стартиращ бизнес. Микрокредитирането със споделен риск се осигурява със средства от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и цели да развие предприемаческите умения на начинаещите фирмаджии.

Това обяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова във връзка с осъществяването на финансовия инструмент за микрокредитиране.

Акцент се поставя върху стартиращите предприятия, създадени през последните 3 години, както и социалните предприятия. Приоритетно пари ще получават хора без работа над 6 месеца младежите до 29-годишна възраст, както и лицата с увреждания.

От това лято обаче, когато започва втората процедура за подбор на финансови посредници, има промени в условията за получаване на кредит.

Финансирането от страна на Фонда на фондовете ще нарасне до 90%, а това от посредниците ще осигурява останалите 10%. Лихвите за кредита ще са в размер от 0% за първия тип финансиране, а обезпечението за съфинансирането ще е съобразно пазарната лихва. Срокът за погасяване на кредита е до 10 години, като има възможност първите 2 години да се изплащат само лихви

При собствениците на фирми кандидатстването ще отнема около месец, а бързината на процеса ще се определя от зрелостта на идеята и доколко добре е разработена тя в бизнес плана. В случая те няма да дават детайлни бизнес планове, а по-скоро ясна обосновка как смятат да използват парите.

За миналата година финансираните фирми наброяват 44, а раздадените средства са близо 700 хил. лв.

По думите на Светослава Георгиева, изпълнителния директор на Фонда на фондовете, очакванията за тази година са финансираните стартъпи да достигнат 340. В момента парите са 26.4 млн. лв., разпределени равномерно в 6 региона, най-активен от които е София.

През есента на 2018 г. пък кредитополучателите ще имат възможността да кандидатстват за т. нар. виртуални ваучери от 5 хил. лв. за консултантски услуги, чийто срок е 1 година. Той може да бъде използван от кафенета, шивашки предприятия, както и софтуерни фирми, които работят в сферата на услугите.

„Идеите са много и са разнообразни”, коментира зам.-министърът на труда Зорница Русева.

От началото на годината има 89 сключени договора в размер от близо 20 хил. лв., разпределени в 6 района.