Между 12% и 23,63% е оскъпяването по стоковите кредити, чрез които хората често купуват телевизори, перални, хладилници и компютри на изплащане.

Това показа проверка на „Монитор” в големите вериги за продажба на черна и бяла техника, където служители на кредитиращите институции предлагат заеми на място.

Любопитното е, че най-голямо оскъпяване се получава точно при стоков кредит, който се предлага с промоция на една от водещите вериги за продажба на черна и бяла техника у нас. При тази оферта се дава 5% отстъпка от цената на стоката.

Например ако човек иска да си купи плазмен телевизор за 695,75 лв., стойността му ще бъде намалена на 664,05 лв. В този случай на изплащане за срок от една година

месечната вноска ще бъде 68,42 лв., а накрая клиентът

ще върне 820,99 лв. Това означава, че оскъпяването достига 23,63%.

Със същия процент отгоре ще трябва да върне човек, ако реши да купи лаптоп на изплащане в рамките на същата промоция.

Според офертата цената на преносимия компютър ще бъде намалена от 815,19 лв. на 778,05 лв. Месечната му вноска в този случай ще бъде 80,16 лв., а в края на периода клиента ще плати общо 961,92 лв.

От предложенията на компаниите, които отпускат стокови кредити, става ясно още, че оскъпяването за клиентите все пак може да бъде и по-малко. Например ако човек иска да си купи телевизор за 329 лв. на изплащане за една година, месечната вноска ще бъде 30,71 лв.

Това означава, че накрая клиентът ще върне 368,48 лв. или с 12 на сто повече от първоначално изтеглената сума.

Ако човек реши да си купи същия телевизор, като вземе заем за същия срок от друга кредитираща институция, оскъпяването достига 14,16%. В този случай месечната вноска ще бъде 31,30 лв., а накрая кредитополучателят ще върне 375,60 лв.

За да привлекат повече клиенти, някои вериги за продажба на техника заедно с компаниите за стокови кредити предлагат заеми с 0% лихва. Желаещите да се възползват от промоцията трябва да имат предвид, че в този случай

задължително трябва да платят първата вноска на касата

в момента на покупката. Безлихвените кредити се отпускат за 6 или 10 месеца, като в края на периода няма никакво оскъпяване, става ясно от офертите на една от водещите кредитиращи институции у нас.

Например ако човек иска да си купи пералня за 579 лв., задължително трябва да плати на касата 57,9 лв. Такава ще бъде месечната му вноска и през останалите 9 месеца.

Хората, които не искат да купуват стоки на кредит, могат да се възползват от отстъпките в цената, които предлагат големите вериги.

„След Нова година и зимните празници хората купуват все по-малко”, коментират служителите в магазините. В опит да раздвижат пазара някои вериги са намалили цените между 15 и 20 на сто. Така в момента човек може да си купи готварска печка за 115 лв. Това е с 24 лв. по-малко спрямо края на миналата година. .