Двама от трима купувачи на жилище през миналата година са предпочели да не теглят кредит за покупката на жилище, сочат данни на 3 от големите консултантски компании в имотния сектор.

Движещата сила за пазара са купувачите, които търсят жилище за собствено ползване - общо 83% от всички.

Инвестиращите в жилище, за да го дават под наем, формират едва 10% от всички сделки. Повече от половината от покупко-продажбите през 2013 г. не са надхвърляли 50 хил. евро.

Всеки шести (18% от всички купувачи) придобива имот на стойност над 70 хил. евро. По равно (по 9%) са разпределени тези, които купуват в диапазона 70 до 100 хил. евро и тези над 100 хиляди евро.

Най-важен критерий при покупка на жилище е мястото. Купувачите се ориентират към традиционни местоположения. Това са жилищните квартали на големите градове с изградена инфраструктура, достъп до обществен транспорт.

В София съществено влияние оказва развитието на метрото, което задържа интереса към кварталите с наскоро пуснати или очаквани нови метролинии и станции, например „Младост“, „Люлин“, „Надежда“.

Двама от трима купувачи предпочитат двустаен или тристаен апартамент (жилища с една или две спални), като те са по равно разпределени между двата типа имоти.

Делът на клиентите на многостайни жилища и къщи е малък – само 6%.