Европейската банка за възстановяване и развитие предупреди днес за опасности, които тегнат над икономическия растеж в бившите социалистически страни от Източна Европа и бившите съветски републики заради сериозните проблеми в еврозоната.

БЕРД, подкрепяща от 20 години насам икономиките на страните от бившия съветски блок, съобщи, че очаква 4,6% растеж през тази година и 4,4% през 2012 г. в страните, в които прави инвестиции – от Централна Европа до Централна Азия.

В последните си икономически прогнози, огласените днес на годишното общо събрание в Астана, Казахстан, обаче банката сигнализира за опасности, които също растат, и цитира проблемите с дълговете в някои държави от еврозоната и инфлационният натиск.

"Банковите системи на страните от Централна и Източна Европа са силно зависими от еврозоната и ако дълговата криза в тази зона доведе до по-сериозно дестабилизиране на финансовите пазари, това ще е спънка за икономическото съживяване в района", посочва ЕБВР. Тя беше създадена през 1991 г., за да стимулира прехода към пазарна икономика в бившия съветски блок Днес тя работи с 29 държави от Централна Европа до Централна Азия и от Балтика до Босфора.