Европейската централна банка (ЕЦБ) днес повиши водещата си лихва с 0,25 процентни пункта до 1,50 на сто, предадоха ДПА и Ройтерс. Жан-Клод Трише обяви пауза в покачването на лихвите занапред.

Решението е взето заради нарастващия инфлационен натиск в еврозоната, съобщи институцията след днешното си заседание. Дълговата криза в редица страни от еврозоната обаче блокира политиката на банката към повишаване на лихвите, тъй като по-скъпите пари са "подарък" за почти парализираните икономики на държави на прага на фалита като Гърция и Португалия, отбелязва ДПА.

Това е второто повишение на водещата лихва на ЕЦБ за три месеца и чрез него институцията сигнализира за постепенното излизане от кризисната политика, която включваше крайно евтино кредитиране. От май 2009 г. показателят бе на рекордния минимум от 1 процент.

През юни инфлацията в еврозоната се задържа на равнище от 2,7 процента, което е по-ниско от очакваното, но надвишава поставената от ЕЦБ цел за инфлация от "около, но под 2 процента". Въпреки продължаващата дългова криза експертите очакват тази година водещата лихва да бъде повишена поне още веднъж.