Все по-уверено се приближаваме към вдигането на мораториума на банките към длъжниците им. Какво ще се случи с хората, които са изгубили работата си, но пък дължат пари - това ще стане ясно в края на март.
 
По данни на БНБ над 100 хиляди са исканията за отсрочване на задълженията, подадени от домакинствата към банките, като одобрените са над 82 хиляди, а общата стойност на одобрените за частен мораториум задължения са над 1,8 милиарда лева.
 
Канторите на частните съдебни изпълнители не са затваряли по време на пандемията. "Какво точно ще се случи, след като отпадне мораториумът на банките, е трудно да се прогнозира", каза в предаването "Преди всички" Иван Хаджииванов, заместник-председател на Съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители:
 
"Камарата излезе с предложение преди да се наложи извънредното положение да се ограничат изпълнителните действия срещу длъжниците, за да може да се преживее по-лесно пандемията, след това със Закона за извънредното положение се ограничи образуването на нови изпълнителни дела, на налагане на запори, възбрани на имоти, описи, публични продажби, което пък доведе до спадане на приходите на частните съдебни изпълнители за 2020 година към държавния бюджет и взискателите.

След преминаване на извънредното положение нещата се раздвижиха, като банките не могат след извънредното положение да оставят необслужените кредити, това е до март, както се очаква", посочи още Хаджииванов.
 

istock
istock

"Хората, които не са успели да се организират и да подобрят финансовата си дисциплина, ще станат изискуеми кредитите им. Предложихме да има възможност, преди да се правят изпълнителни дела, да могат длъжниците да продават свободно чрез нас, защото това ще е много по-евтино и по-бързо, от образуването на изпълнителните дела", коментира експертът.
 
По думите му вече текат много продажби по Черноморието на апартаменти, които се изкупуват от руски граждани.

Утвърдиха мораториума върху заемите

"Одобрените отсрочени кредити на домакинства към банките в размер на 1,8 милиарда лева са на фона на общи задължения в размер на малко над 25 млрд. лв. кредити на домакинствата, тоест отсрочените са под 10%", коментира темата кредитният консултант Тихомир Тошев:

"Така че у нас, въпреки тежката криза се вижда, че България е с най-малък ръст на безработицата в сравнение с другите европейски страни, дори при най-ударените сектори. Защото там хората се преквалифицираха.
 
 Но моите очаквания са след края на мораториума част от клиентите да не успеят да се справят със ситуацията. Те ще трябва да търсят други решения, такива решения ще има.
 

istock
istock

Моят съвет е в такива случаи, длъжниците да се свържат с банката и да обяснят, че не могат от април да обслужват кредитите си. Оттук насетне банката и клиентът решават индивидуално за всеки един случай какви инструменти да се ползват - разсрочване на кредита, рефинансиране, нов гратисен период, но не и чрез нов безлихвен кредит чрез Българската банка за развитие за физическите лица - това ще е грешка - чрез нов кредит да се погасяват други кредити", заяви още Тошев.
 
По думите му хората не трябва да седят и да чакат, за да не отидат на съдия изпълнител. Той не очаква удължаване на мораториума.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg