Лихвите по кредитите ще се повишат през следващата година и това ще се усети от кредитополучателите. Това прогнозират експерти в сферата на ипотечното кредитиране. Те успокояват обаче, че покачването ще бъде минимално и плавно, и няма да възпрепятства изплащането на заемите.

Ефектът от повишените лихви на Европейската централна банка вече се усеща и от кредитополучателите у нас. В една от големите банки очакват средните лихви да достигнат до 2,7% към края на тази година и да продължат повишението си и през новата.

"Със сигурност ще има повишение на лихвите. Безспорно до 2024 г. очакванията са за по-сериозно покачване между 3,3% до 3,5%, а през 2025 г. с малко по-малък темп до 3,75%", категорична е Екатерина Панайотова, директор "Продажби в клонова мрежа".

Отново бум на жилищните кредити

Незначителен спад в броя на сделките отчитат брокерите на недвижими имоти. Прогнозите са пазарът да остане стабилен и през следващата година, въпреки промяната при лихвите по ипотечните кредити.

istock
istock

"Очакваме през 2024 г. новите проекти на инвеститори и строители на първичния пазар да компенсират малко недостига на предлаганите имоти на вторичния пазар, но не очакваме това да доведе до намаляване на цените, тъй като себестойността на строителството се повиши", каза пред БНТ Антон Андонов, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти.

Икономист предупреди за опасност при ипотечните кредити

Това обаче няма да доведе до поевтиняване на имотите заради повишените разходи в строителството. Клиентите все още предпочитат да взимат заеми с плаващи лихви, отчитат експертите, което обаче не се препоръчва от банкерите.

"Над 95% от кредитополучателите теглят кредити при плаващ лихвен процент. Тъй като най-добрите оферти за фиксирани лихви спрямо текущите плаващи се различават с порядъка на половин процентен пункт", коментира Андонов.

"Препоръчвам да се мисли за фиксирана лихва, що се касае до ипотечните кредити, защото в момента на пазара има между 3 до 5 години горе-долу очакванията ни са в този период да са волатилни лихвите", съветва Екатерина Панайотова, директор "Продажби в клонова мрежа".

Някои банки правят тестове дали клиентите ще могат да понесат ръст в месечната си вноска с 1% или 2%. В банковия сектор не очакват сигнали за балон при ипотечните кредити.