Европейският съюз вдигна по-високо летвата за тестовете за устойчивост на банковия сектор на икономически шок, които ще бъдат проведени в 90 европейски банки, представляващи 65 процента от банковите активи в Европейския съюз и най-малко 50 процента от активите на всяка страна членка.

Това обяви днес Банковият регулатор на ЕС (European Banking Authority - EBA), който ще контролира изпълнението на проверките, цитиран от световните агенции.

Целта е да се засили доверието в банките, изложени на дълговата криза.

Миналата  година тестовете не бяха оценени като достатъчно взискателни, за да се възстанови доверието. Някои банки го издържаха, а след това трябваше да бъдат спасявани, отбелязва Асошиейтед прес.

Според новите правила европейските банки ще трябва да поддържат основен твърд капитал от най-малко 5 процента (Tier 1), за да могат да издържат на евентуална двегодишна рецесия.

Резултатите от новите тестове трябва да бъдат оповестени преди края  на юни.

Миналата година на тестове бяха подложени 91 европейски банки, от които само 7 не  ги издържаха (пет испански, една германска и една гръцка). Няколко месеца по-късно обаче две големи ирландски, издържали тестовете,  се озоваха на ръба на фалита.