Ден след като Фич понижи рейтингите на четирите най-големи банки в Гърция, международната агенция намали оценките и на техните подразделения в България на две от тях.

Това стана ясно от съобщение на агенцията вчера, разпространено от Ройтерс. ОББ и Пощенска банка вече са с по-ниски оценки. Те са свалени до BBB- от BBB за дългосрочния и от F3 на F2 за краткосрочния дълг.

Ходът на агенцията е чисто технически с оглед понижената оценка на компаниите майки. Докато готовността на централите на тези кредитни институции да подкрепят филиалите си в случай на нужда остава налице, способността им да го направят намалява с оглед на по-ниските оценки на първите, уточняват от Фич.  Перспективите са негативни, което означава, че рейтингите могат да бъдат намалени отново през следващите 1-2 години.

Само преди ден Фич понижи рейтингите на NBG (собственик на ОББ), Alpha Bank, EFG Eurobank (собственик на Пощенска банка) и Piraeus Bank с една стъпка до BBB от BBB+. Освен това бяха понижени и индивидуалните и краткосрочните оценки на финансовите институции. Причината е очакваното затягане на фискалната политика, което ще забави икономическия растеж, намалявайки търсенето на кредити и печалбите на финансовите институции. Всички засегнати банки имат бизнес у нас.

Агенцията обоснова решението си с плановете на гръцкото правителство за ограничаване на бюджетния дефицит, което ще засегне качеството на активите и доходността на банките. Фич смята, че орязването на бюджетните разходи в страната ще окаже негативно въздействие върху реалната икономика. Друга причина за понижението на рейтингите е участието на банките на пазари в Централна и Източна Европа, което създава допълнителни рискове.