Американската рейтингова агенция Фич (Fitch) обяви, че планира да отнеме максималната оценка "ААА", която тя е определила за дългосрочните дългови книжа на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), предаде Франс прес.

Фич посочи в комюнике, разпространено късно снощи, че поставя тази оценка под наблюдение, след като в петък взе същото решение за рейтинга на шест страни от еврозоната - Испания, Италия, Белгия, Словения, Кипър и Ирландия.

Това означава, че оценката на ЕИБ може да бъде понижена с една или две степени до "АА+" или "АА", допълва Фич, пише БТА.

ЕИБ е международна финансова институция, подкрепяна от 27-те, която участва основно в проекти в страните от ЕС, но и в още 150 страни по света.

Според Фич ЕИБ вече не заслужавала максималната си оценка "ААА", след като рейтинга на Испания (9,7 на сто от капитала й) в момента е "АА-".

В края на миналата седмица ЕИБ обяви, че планира да привлече от пазарите чрез емисии 60 милиарда евро през 2012 година в сравнение със 75 милиарда евро тази година.