Размерът на лошите кредити все още не е тревожен, каза пред журналисти днес Левон Хампарцумян, член на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България.

Хампарцумян бе помолен да коментира данни на БНБ от последните дни, според които необслужваните заеми са се увеличили с около 15 на сто през май спрямо същия месец на миналата година.       

Ако икономиката продължи да върви надолу или започне една по-продължителна стагнация, има риск да стигнем и по-високи нива на лошите кредити, смята банкерът. Според него обаче има и шанс тези кредити да бъдат предоговаряни и обслужвани наново.    

"Почти няма кредити, които да са без нищо от другата страна", коментира Хампарцумян. По думите му от тази гледна точка проблемът е контролируем. В случая това, което трябва да правим, е не да се тревожим, а да мобилизираме предприемчивостта и необходимите реформи в публичния и частния сектор, така че нашата икономика да започне отново да расте и да бъде конкурентноспособна спрямо останалите икономики в света, коментира банкерът.       

Що се отнася до намаляване на кредитирането, то зависи от степента на търсенето. В момента, в който икономиката ни започне да се развива нагоре, то и търсенето ще се повиши, посочи още той.     

Помолен да прогнозира пазара на недвижими имоти, Хампарцумян посочи, че този пазар леко се съживява. Очакването на част от купувачите за спадане на цените от една страна и липсата на склонност у продавачите за това, от друга, води до някакъв баланс.

Основният фактор, който ще съживи пазара на недвижими имоти, ще бъде възможността за сделки на българските инвеститори, защото големите чуждестранни фондове и инвеститори в имоти вече са изгубили интерес към страната ни, смята Хампарцумян.