Синдиците на КТБ публикуваха в срок и най-важния списък, който трябваше да разкрие как е източвана фалиралата банка - за "лошите" кредити. Това стана възможно със специални законови промени, които позволиха да се разкрие кои фирми и граждани са получавали от КТБ лесни заеми - без обезпечения, по експресни процедури, с ВИП условия.

Данните, оповестени от синдиците, потвърждават огромна част от фактите, изнасяни досега в медиите. Сред специалните длъжници на фалиралата КТБ са банкерът Цветан Василев и много негови фирми, бивши директори на банката, политици от ДПС (и не само), компании от орбитата на известната бизнес дама Ирена Кръстева и на още по-известния й син - депутата Делян Пеевски, офшорки с тайнствена собственост, държавни колоси като НЕК и "Булгаргаз" и др.

Тези списъци са важна част от пъзела, но и те не отговарят на най-съществения въпрос - кои кредити не са обслужвани, наистина ли са невъзвращаеми и са превърнали банката във "финансова пирамида", както обяви в доклада си за КТБ парламентарната анкетна комисия.
Емел Етем - бивш вицепремиер и депутат от ДПС, Митхат Метин, депутат от ДПС, почетният партиен председател Ахмед Доган, ексдепутатът Емил Кошлуков фигурират в новата серия данни, разкрити от синдиците на КТБ. Фалиралият финансист Цветан Василев и съпругата му Антоанета Василева също са "номинирани", както и Илиян Зафиров и Орлин Русев - директори на КТБ. Най-големият получател на необезпечен кредит - 5 млн. евро, е самият Цветан Василев. Втори е рекламният бос Красимир Гергов с 4 милиона долара.

Същевременно публикуваните данни показват, че твърденията в някои медии, че "банкерът е източил чрез многобройните си компании близо 5 млрд. лева от КТБ", са здраво преувеличени. В черния списък например с цели 15 заема се набива на очи "Водстрой 99" - ключова фирма в разпадналото се съдружие около КТБ, която лично банкерът Василев преди време обяви за собственост на Делян Пеевски. Всичките усвоени суми са милионни. "Водстрой 99" е собственик на "Промишлено строителство холдинг". Холдингът (част от консорциума, който щеше да строи "Южен поток") също фигурира в списъка - с 6 необезпечени заема. Директорът на "Водстрой"

Иван Мирински пък беше представител на целия консорциум "Газпроект юг".
В списъка фигурира с 4 заема и ИЗДАТЕЛСКО-ПОЛИГРАФИЧЕСКИ КОМПЛЕКС РОДИНА АД, известен като част от бизнес империята на семейството Ирена Кръстева - Делян Пеевски. Три от тях са от вида "зле обезпечени или необезпечени", вкл. и най-едрия, за 20 млн. евро. Производната фирма ИПК РОДИНА 1 има два лоши кредита за общо 25 млн. евро.

Интересен факт - големият БУЛГАРТАБАК-ХОЛДИНГ е със скромни 4 заема - два за по 10 000 евро и други два за по 10 000 лева, като реално по тях са усвоени едва 13 хиляди лева. "Табак маркет", фирмата, която управлява веригата "Лафка", дължи 5 млн. лв. на КТБ.

"Сиболе сървисис" присъства с 2 суми за близо 59 млн. лв. Формално собственикът й е в Панама, но упорито се говори, че е близка до Пеевски.

Немалка част от парите на КТБ, смятани за несъбираеми, са отишли в задгранични фирми, чиито собственици трудно могат да бъдат осветени. Едри хапки са лапнали DOMO RETAIL S.A. с шест транша в евро - от които най-малкият е 1 млн., а има и 6.4 млн. евро. DOMTECH HOLDING AG - Лихтенщайн, присъства с два заема за общо 35 млн. евро. MANCELORD LIMITED, известна като собственик на мултиплекси, фигурира с 19.9 млн. евро дълг. С необезпечени големи кредити присъстват още MOANA CORPORATION, NIBUR INVESTMENT, AVARIKE LIMITED, CONCORD PROMOTION ENERGY GMBH (189 850 евро). 

ОРЪЖЕЙНИЯТ БИЗНЕС 

Предприятия от военнопромишления комплекс също са получавали "лесни" пари от КТБ, става ясно от данните, публикувани от синдиците. "Аркус" - Лясковец изпъква с осем кредита, като най-големият е за 34 млн. долара. Казанлъшкият "Арсенал" фигурира с две задължения за близо 18 млн. долара. Всъщност заемите за "Аркус" едва ли могат да се броят за лоши. Те са включени в "черния" списък само защото са предоговаряни, без това да е било предвидено в основния договор. Има доста други такива случаи. АВИОНАМС - бившият военен завод "Терем", който заедно с БТК и "Булгартабак" се сочи за една от ябълките на раздора между Василев и Пеевски, личи с четири "необезпечени" кредита за 11.75 млн. долара, 9 млн. лева и 5.2 млн.евро. Но от поясненията става ясно, че синдиците ги броят за проблемни, защото договорените обезпечения не са учредени "по надлежния ред" или защото е имало предоговаряне на условията по финансирането. "Дунарит", който също е сред важните при "развода" предприятия, се откроява с 13 заема, като за шест от тях проблемът е в липсващо или недостатъчно обезпечение. 

ДЪРЖАВНИ ГИГАНТИ

"Необезпечен" дълг не означава непременно необслужван и неспасяем. Сред необезпечените попадат например заемите на държавната енергетика. "Булгаргаз" фигурира в черния списък с 60 млн. лева, БЕХ - с три заема по 10 милиона евро, договорени, но неусвоени, а НЕК е финансирана с 40 млн. лева от КТБ. Така че не всеки заем от черните списъци, публикувани в сряда вечерта, може да се смята за лош и за "източване" на банката. Държавното предприятие ГУСВ (Главно управление строителство и възстановяване) например дължи на КТБ малко под 1 млн. лева. Попаднало е в списъка, защото заемът е бил предоговорен. 6 заема - всички без обезпечение има държавната ТЕЦ "Марица-Изток 2". 4 от тях са за общо 65 млн. лв., 1 за 1.3 млрд. йени и още един за 1.066 млн. евро.

ВАЖНО

От публикуваната официална информация ясно се вижда, че раздаването на "специални" кредити - необезпечени или фиктивно обезпечени, с особени привилегии, е било обичайна практика на фалиралата банка, както и че от тези "екстри" са се възползвали всякакви държавни и частни предприятия, сред които и фирми, близки и свързани с едрия бизнесмен и депутат Делян Пеевски. Вижда се ясно и че част от заемите са отпускани на фирми бушони - без сериозен бизнес, дори без дейност, а други са усвоявани от компании със сериозни обороти и значително пазарно присъствие.