Шестима българи, източвали банкомати в Чехия, бяха задържани при акция „Европейци” вчера сутринта.

Нашенците успели да изтеглят милиони от сметките на чужденците чрез използването на микрокамера, каквато се монтира в т.нар. шпионски химикалки за тайни записи. Групата ги поръчвала от Китай, след което ги разглобявала и вземала микроокото. Освен това с камери се снабдявала и от последните модели мобилни телефони, които можели да снимат с висока резолюция.

След това микроокото било монтирано на банкомата

и записвало ПИН кода на кредитната или дебитната карта. Скимиращото устройство, поставено на отвора на машината за пари, записвало от своя страна информацията от магнитната лента.

До арестите се стигнало след обмяна и сверяване на информацията на антимафиоти от ГДБОП и техните колеги от Прага. Разследванията се водели паралелно в България и в Чехия. След като нашите и чуждите полицаи имали вече конкретни резултати, съгласували действията си с прокуратурата.

„Обвинителите решиха, че е хубав ден за арестите", обясни участник в разследването.

Обиските започнали от ранни зори на 25 адреса в Силистра, София, Варна и Русе. Според антимафиотите ядрото на групата е било от Силистра. Този град, както и Варна са се превърнали в центрове за производство на скиминг устройства, тъй като там е имало няколко предприятия за изчислителна техника, някои от които работят и до днес.

„Ако Сливен е люлката на проституцията у нас, то за скиминга това е Силистра”, коментираха разследващите. Част от силистренците са били задържани във Варна и София.

Предполага се, че групата освен в Прага е действала на територията на целия Европейски съюз. Според оперативни данни задържаните за източили милиони, но точна сума към настоящия момент не може да се посочи, защото трябва да се анализират всички намерени доказателства у задържаните, обясниха спецполицаите.

Освен шестимата задържани в момента още две лица, свързани с групата, са пуснати за международно издирване. Техните данни са качени вече в шенгенската информационнна система и заподозрените се издирват на територията на целия Европейски съюз.

„Има осем европейски заповеди във връзка с документиране на престъпната дейност на лицата от Силистра. За мен по-важно е, че освен доказателствата, които има, свързани с издаването на европейските заповеди, на някои от адресите са намерени електромикрокамери, скиминг устройства, един газов пистолет, преправен на боен, и на един от адресите има намерено и известно количество кокаин”, коментира вчера вътрешният министър Цветан Цветанов.