Нова измама източва пари от банкови карти докато пътуваме в автобуса или метрото. Единственото условие е хората да бъдат достатъчно близо един до друг, съобщава Нова тв. Източването на пари става чрез карта с ПОС-терминал, която се разчита от скрити четци, които обикновено са законни устройства, регистрирани в други държави, разказват специалисти по банкова сигурност. Така се осъществява скритата трансакция. 

"Теглят се малки суми, в повечето случаи по 20 лв., които човек не може да си спомни кога е похарчил. В България са направени измами между 7 и 8 милиона лева, което разпределено на населението, се пада по около лев на човек. Трудно е да се прецени дали транзакцията е станала със съгласието на клиента или без него", обясни Камен Несторов, IT специалист и инженер.

Той обясни, че този скрининг краде информация от магнитната лента от картата ни, а измаменият клиент може да разбере единствено като получи смс  от своята банка за теглене на определена сума от сметката му. 

Предпазването от този тип измами може да стане със специален протектор за безконтактна карта, който блокира тегленето на пари. 

Друг тип измама, който също е често срещан у нас, е чрез вградени устройства, които са на вход преди банкомат. 

"Става въпрос за допълнителен скрининг. Приплъзвайки картата си, където са част от вашите данни, които служат, за да влезете в банката. Този скимер се слага до входната врата и остава почти незабелязан за обикновените хора. Престъпните групи са доста умели. Обикновено се монтират миникамери, които са сложени близо до банкомата и записват вашия ПИН-код", допълни Камен Несторов, IT специалист и инженер.

В този случай се оказват неефективни съветите на банковите специалисти за прикриване с ръка на ПИН-кода при теглене на пари от банкомат. "Скриването на ПИН-кода не може да помогне, защото не се знае къде може да са монтирани тези камери", добави още той.