Според управителя на дружеството за микрокредитиране НетКредит Ирина Христова най-важно е да се започне с 

целта на кредита.

Видът на кредита зависи най-вече от причината, заради която го теглите. Не може например да вземете бърз кредит, ако смятате да си купувате автомобил, ще правите основен ремонт на жилището или планирате голяма сватба. За подобни поводи са ви необходими потребителски, овърдрафт или друг вид кредит. Ако ви трябва капитал за разширяване на дейността ви, тогава най-добре е да изтеглите бизнес или инвестиционен кредит и т.н.

Онлайн заемите са добър избор, ако ви е нужна малка сума в брой или по сметка ( на стойност до 399 лв.), напр. за билети за концерт, кино или театър, романтична вечеря в ресторант, искате да направите празненство у дома и т.н. Те са особено подходящи и за покриване на спешни битови сметки, както и стоки от първа необходимост като храна и лекарства. Може да ги ползвате и за различни услуги – напр. преглед при лекар, зъболекар, фризьор или козметик.

Този тип заеми са „спасението” и при наближаването на срока за таксата на танците, каратето или уроците по английски на детето, както и за плащане на данъци и връщане на „борчове” на приятели. Малки, но наложителни ремонти и аварии (в дома, с автомобила и т.н.) също могат да се овладеят чрез тях.

На второ място от НетКредит ни съветват да преценим

можем ли да си го позволим.

Основният въпрос, който трябва да си зададете, независимо от вида кредит, е може ли да го върнете. Ако сте на изпитателен срок на работа, предстоят съкращения във фирмата ви или се носи слух, че ще намаляват заплатите, трябва добре да прецените колко и дали да се възползвате от кредит. При някои видове заеми лихвите не са проблем, но главницата накрая се оказва непосилна.

При интернет кредитите не се начислява лихва, а само такса за ползване на заема. Тя варира, в зависимост от броя дни, за който е взета сумата. Цялата дължима сума може да се провери бързо и лесно на сайта на компанията.

Коректните финансови дружества не начисляват никакви скрити такси и комисионни, твърдят от НетКредит.

Друг основен момент е

каква е кредитната ни история.

Чистата кредитна история е добра предпоставка за безпроблемно отпускане на кредит, независимо от вида му. Всичките ви невърнати в срок задължения се вписват в Централния кредитен регистър (ЦКР) и се пазят там. Банките и другите финансови институции имат достъп до ЦКР и получават информация за период от 5 години назад. Всяка забава или просрочие по заем (стока на изплащане, потребителски или ипотечен кредит, лизинг и пр.), влошава кредитната ви история и намалява шансовете ви да получите нов заем.

При по-голяма забава финансовата институция може да предостави кредита на Агенция за събиране на вземания или да пристъпи към процедура по принудително събиране на средствата.

От значение е и преценката на собствения

бюджет.

Преди да пристъпите към тегленето на кредит е добре да си направите бюджет за месеца. Той трябва да включва всички приходи (заплата, бонуси, наеми, ренти и др.) и разходи (такси, битови сметки, кредити, покупки за дома и т.н.), които правите месечно.

Ако приходите се окажат по-малко от разходите – добре е да прецените какво от месечните си харчове може да изключите (както и да се откажете от кредит на първо време). Напр. по-рядко да вечеряте в ресторант, да ходите по-малко на кино, да се придвижвате няколко пъти в седмицата с градския транспорт или с велосипед, а не с автомобила си, да си купувате по-евтина паста за зъби, тоалетна хартия, кафе и т.н.

На последно място от дружеството ни съветват да преценим

отговаряме ли на условията за теглене на съответния вид кредит.

Преди да се спрете на даден вид кредит, внимателно проучете дали отговаряте на критериите за отпускането му. Всяка кредитна институция си има собствени условия по отношение на кредитополучателите, които са съобразени и с целта, за която се отпуска заема. Напр. постоянен доход от бизнес дейност, който да надвишава вноските по заема, ликвиден недвижим имот и много други. Има и специални кредити, ако сте студент, занимавате се със земеделска дейност и т.н.

Конкретно при онлайн заемите, изискванията се свеждат до чиста кредитна история, постоянен трудов договор и възраст между 18 и 65 г.