Покупката на жилище е едно от най-важните финансови решения, които човек може да вземе.
 
Независимо дали купувате имот за първи път, имате нужда от основен ремонт на съществуващото си жилище или желаете да инвестирате в по-голям дом, разбирането колко можете да си позволите за ипотечен кредит е от решаващо значение.
 
Поемането на твърде много дългове може да доведе до финансово напрежение, докато заемането на по-малко пари може да означава да се задоволите с имот, който не отговаря на вашите нужди.
 
За да се ориентирате в този процес и да сте сигурни, че ще вземете информирано решение, е важно да изчислите точно колко можете да си позволите да плащате месечно като вноска за ипотечен кредит.
 
В тази статия ще проучим различни фактори, които влияят върху достъпността и ще предоставим практически съвети за определянето на максималния размер на жилищен кредит, който можете да получите. И така. Откъде да започнете при оценка на вашите възможности:
 
Оценка на вашите доходи и финансова стабилност

d
iStock/ Getty images/ Freepik

Оценката на вашия доход и финансова стабилност е от решаващо значение, когато определяте колко можете да си позволите за ипотечен заем. Първата стъпка в този процес е да изчислите общия доход на домакинството, който включва вашата заплата, бонуси, комисиони и всякакви други източници на редовен доход. Важно е да вземете предвид не само текущия си доход, но и всички потенциални промени или колебания в бъдеще. Предвидете какви биха били действията ви при най-лошия сценарий - да останете без работа например, за да имате от самото начало план за действие.
 
След това трябва да оцените месечните си разходи и вноски по други кредити. Това включва елементи като наем или съществуващи ипотечни плащания, сметки за комунални услуги, хранителни стоки, транспортни разходи, дълг по кредитна карта и всякакви други повтарящи се разходи.
 
Като извадите тях от общия доход на домакинството, ще получите представа колко разполагаем доход имате всеки месец.
 
Ако имате спестявания, те ще са добър знак при отпускане на кредита, но не разчитайте на тях да погасявате вноски. Те са вашият авариен изход, ако нещо с плановете ви се обърка.
 
Чрез внимателно оценяване на всички тези елементи – от изчисляването на общия ви доход на домакинството до оценката на месечните разходи и осигуряването на финансова стабилност – можете да определите колко реалистично можете да си позволите за ипотечен кредит, като същевременно поддържате комфортен начин на живот.
 
Внимателно преценете реалните разходи по имота

d
iStock/ Getty images/ Freepik

Разходите по един имот, купен с ипотека, не се изчерпват само с плащане на вноската по ипотеката. Проверете дали жилището няма месечна или ежегодна такса “поддръжка”, както е в повечето от новите затворени комплекси, както и какви са годишните данъци на жилището.
 
Ако купувате дом с цел инвестиция, проверете с брокер по недвижими имоти какъв е реалният наем, който можете да печелите от имота, след като го отдадете под наем. Наемът трябва да е поне толкова голям, колкото е вноската ви по кредита, иначе имотът ще се превърне в разход, а не в инвестиция.
 
Предвидете и ремонтите - както първоначалното обзавеждане и оборудване на жилището, така и следващите аварийни или подобрителни работи. Те често струват няколко хиляди.
 
Потърсете професионален съвет от банков експерт
 
Когато става въпрос за изчисляване на това колко можем да си позволим за ипотечен заем, търсенето на професионален съвет от банкови експерти по ипотечните кредити или брокери е от решаващо значение.
 
В УниКредит Булбанк например можете да се възползвате от онлайн консултация с експерт по ипотечни кредити, където и да се намирате. А ако решите да вземете кредит от банката, то можете да минете по процеса от идеята до ключа на новото ви жилище изцяло дистанционно!
 
Научете повече за тези услуги тук >>>
 
Материалът е реализиран с подкрепата на УниКредит Булбанк