Започнаха проверки, свързани с бота, който звъня на много от нас, представяйки се за Наталия, съобщи NOVA. „Казвам се Наталия и се обаждам във връзка с вашата покупка. Само да уточним, вие сте от София, нали?". Наталия обаче не е единствена.

„Ало, здравейте! Казвам се Станислава и съм организатор на здравни събития. И тъй като това събитие е само за хора от София и околността, исках да се уверя, че и вие сте от София”.

Кои ботове искат да знаят откъде сте и защо имат нужда от тази информация?

„Наталия звънеше да пита дали са доволни от последната си поръчка и дали са от София. Виктор, доколкото знам, звъни за кандидатстване за работа в кол център. Станислава кани за самите събития хората”, разказва анонимно лице.

Наемат пенсионери за работа от вкъщи

Екипът на NOVA разговаря с човек, който знае как работят ботовете и за кого. „Бих казал - организирана престъпност. Не мисля, че събирането на лични данни е законно”, казва той.

„Дали попадате във възрастовата ни категория от 35 до 70 години?” е друг въпрос, който може да чуете при обаждане от бот. Целта е да бъдете поканени на събитие, на което ви обещават, че ще получите подаръци. 

„Аз ще Ви препоръчам да вземете и Вашата семейна половинка, защото ще пробва нашите масажи и ще получи подарък - смарт часовник”.

Накрая обаче замесените се оказват със заем от близо 6 000 лева за масажни уреди.

„На мен ми се вдигна кръвното налягане”, споделя измамената Нели Кузова.

istock

„Аз няма да живея. Просто няма да живея. Направо живота си прекратявам”, казва друга измамена 70-годишна жена. Преди две седмици тя отива на организирано и представено като здравно събитие след покана по телефона. Календарът ѝ все още стои на датата 2 януари. Разказва ни, че докато смята, че е получила подарък, е купила масажни уреди за над 5 000 лева. Иска анонимност, защото не знае кои са продавачите и дали няма да я потърсят. С пенсията ѝ от 540 лева и месечна вноска от 166 лева, в следващите три години жената ще трябва да живее с 374 лева на месец, за да може да изплати стоката. Ако реши да гладува и цялата ѝ пенсия да отива за заема, ще са ѝ нужни 11 месеца.

„Как ме извъртяха - не знам. Държаха се много културно. Това ме подлъга”, споделя още пенсионерката.

100 работещи издържат 71 пенсионери в момента

Документите подписала и Нели Кузова. Отишла на събитието с нейна приятелка. „Аз казах: „Защо да не отидем да убием някой час?". Отидохме и започнаха да ни говорят, че това ще бъде томбола, че стоките са на много ниска цена”, обяснява Кузова.

Томбола действително се провежда и големият победител е именно тя. Печели масажори и овлажнител. Докато продавачите приготвят всичко уж спечелено, томболата се оказва заем. Така и Нели подписва договор към кредитна институция, че ще плаща 166 лева месечна вноска през следващите три години. Твърди, че са я убедили да го направи с думите, че става въпрос за сумата от 5 лева на ден.

И двете жени вече опитват да прекратят договорите си, а разказът им се повтаря в десетки други случаи. Въпросът е как никой не разбира, че подписва договор и защо продавачите се насочват основно към пенсионери. 

„Те се поддават по-лесно, защото един пенсионер в България, когато чуе, че получава нещо безплатно, особено свързано със здравето му – той тича”, казва анонимно лице.

Жената, свързана с фирмата и пожелала анонимност заради разкритията, които прави, казва, че служителите са добре обучени търговци.

istock
istock

„Казват, че всичко е безплатно, но всъщност не е. Карат те да подписваш, но ти не знаеш какво, защото еуфорията е голяма. Те ти придават чувството за еуфория и не ти дават право да четеш. Дърпат документи, казват ти: „Подпиши тук, тук и тук и това е”. Казват още: „Бързаме, защото следващият клиент чака”, добавя лицето.

Как бърз кредит може да се оскъпи с 300%

Екип на NOVA решава да посети обявеното като здравно събитие със скрита камера, за да разбере какво предлагат и подарък ли е то. Оказва се, че първият въпрос на търговците е колко пари имат. Любопитството им не спира дотук. След като уточняват каква им е заплатата и имат ли заеми, следва лекция и демонстрация на продуктите от човек, който се представя като Павел. Казва, че е учил кинезитерапия в НСА. Еуфорията се покачва. Уверяват ги, че всичко е много изгодно. Следва и проба на масажната пелерина.

Дружеството е „Скай лайн къмпани”. Справка в търговския регистър показва, че името му се сменя всяка година. Създадено е като „Фокс ен” в началото на 2022 г. През март същата година е преименувано на „Конкорд сейл”, а от юни 2023 г. е „Скай лайн къмпани”. Предметът на дейност е продажба на домакински уреди и медицински изделия и организиране на събития, има и функции на колцентър.  

Екипът на NOVA се разкрива. Служителите ги гонят в двора на хотела в центъра на София, където са наели зала за презентацията. Излизат двама мъже и заявяват, че не правят нищо незаконно, понеже имало подписани договори.

„Написани са ви цифрите черно на бяло. Вие го виждате, нали така? Ние сме си морални хора, които си вършат нещата - в смисъл работим си”, обяснява Димитър. 

От фирмата съобщават, че измама няма и спазват българското законодателство. В писмен отговор заявяват, че звънят на хората на случаен принцип и нямат предварителна информация за самоличността им. Дружеството било проверявано за ботовете и използването на лична информация, но не били открити нарушения.

„Спечелихте това, това и това, ама дайте 2 300 лева. Е, сега спечелихте! Аз се зарадвах искрено, че съм спечелил толкова много подаръци, стискаха ми ръката, казваха ми: „Честито"! Какво честито!?”, допълва Георгиев.

Съветът на всички от репортажа е да не посещавате подобни събития.

„Пенсионери, не отивайте на такива събирания. Ще ви изнудят, както мен ме изнудиха”.

Екипът на NOVA сигнализира полицията след заснемането на репортажа. Очаква се отговор от институциите законно ли е фирми да притежават личните ни данни и откъде ги намират, за да ни канят на събития, на които се сдобиваме със заем.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase